Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 24 oktober 2000

Kista nytt centrum för fiberoptik

"Opto Valley" Àr det senaste smeknamnet pÄ Kista. Bara i Är har en rad nya fotonikföretag startats. Tillsammans har de nÀrmare 250 anstÀllda. Majoriteten Àr forskare och civilingenjörer visar en studie som Ny Teknik har gjort.
Företagen utvecklar komponenter och system för de fiberoptiska nÀtverk som byggs upp över hela vÀrlden. Med internet har marknaden exploderat och det finns en stor efterfrÄgan pÄ billigare och effektivare teknik för optisk bredbandsöverföring.
Innovativa optoföretag, som utvecklar lasrar och andra komponenter, vÀrderas skyhögt i USA enligt Ny Teknik.

I vÄras betalade Amerikanska ADC Telecom Ätta miljarder kronor för lasertillverkaren Altitun. Bara nÄgra veckor senare köpte routertillverkaren Cisco det svenska företaget Qeyton för sju miljarder kronor. Dessa affÀrer har satt fart pÄ bÄde forskare och riskkapitalister och gjort fiberoptik till Sveriges hetaste teknikbransch.

Optoföretagen har sitt ursprung i den kompetens inom fiberoptisk kommunikation som byggts upp sedan slutet av 1970-talet pÄ storföretagen Ericsson och Telia liksom vid KTH, Insitutet för optisk forskning och Acreo.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2