
Nordiska jättar – De 10 största EMS:arna som styr spelplanen
Den nordiska EMS-industrin växer både i volym och värde, med över 74 företag i Sverige, 39 i Finland, 28 i Danmark och 17 i Norge. Marknaden har växt kraftigt de senaste 10 åren och fortsätter att expandera genom innovation och ett förändrat teknologilandskap, där de största aktörerna nu befäster sin dominans i regionen.
Sammanställningen är framtagen av Evertiq baserat på data från in4ma.
Nordens EMS-industri har under det senaste decenniet vuxit enormt. 2013 omsatte den nordiska EMS-industrin 2,013 miljoner euro, tio år senare hade denna siffra vuxit till 3,172 miljoner euro , det innebär en tillväxt med hela 57,6 %.
Norge ledde regionen i tillväxt sett till värde, med en ökning av EMS-produktionen med 91,4 % under decenniet, följt av Sverige med 63,6 %, Danmark med 49,7 % och Finland med 34,9 %. När det gäller det totala produktionsvärdet leder dock Sverige regionen, följt av Finland, medan Norge och Danmark kommer på tredje och fjärde plats.
Norden är hem för ett stort antal EMS-enheter, där Sverige är i topp med 74 företag, följt av Finland med 39, Danmark med 28 och Norge med 17. Det är värt att notera att varje juridisk enhet räknas separat i in4ma:s databas, vilket innebär att varje fabrik räknas. Slår vi ihop det hela så har Norden som region 158 EMS-enheter.
Men vem leder i Norden?
Om vi tittar på de största EMS-leverantörerna i Norden (baserat på intäkter för 2023 – och då enbart från Europa), hittar vi:
10. Westcontrol (Norge) – 119,00 M euro
Westcontrol har fortsatt att växa på den norska marknaden och har utökat sina kapabiliteter inom elektrifiering, GreenTech och offshore-sektorerna. Företaget har idag tre fabriker i Norge.
9. Norbit AS (Norge) – 133,8 M euro
Med fokus på avancerade teknologilösningar har Norbit befäst sin position som en stark spelare inom framförallt connectivity och "Oceans"-segmenten Norden. Företaget har idag tre fabriker i Norge.
8. Norautron AS (Norge) – 137,5 M euro
En viktig aktör på den norska EMS-marknaden, Norautron förblir en stark spelare med fokus på högkvalitativ områden som Medtech, Defence/Aerospace och Industri.
Företaget har fabriker i Norge, Sverige och två enheter i Polen. Utanför Europa har företaget även en fabrik i Kina.
7. Inission AB (Sverige) – 202,6 M euro
Med en stark närvaro och utgångspunkt från i Sverige fortsätter Inission att utöka sin närvaro i Norden och Europa. Fokus ligger på industri, MedTech, Defence och elektrifiering.
Företaget har fabriker i Europa, inklusive två i Norge, fyra i Sverige och en i Finland och Estland. Utanför Europa har det en fabrik i Tunisien.
6. InCap Oy (Finland) – 221,6 M euro
Detta finska företag fortsätter att stärka sin position och satsar brett med många järn i elden. Incap har flertalet "nyckelsegment" som Aerospace, Automotive, Consumer, Data Storage & Media, Defence and security, GreenTech, Industrial automation samt MedTech för att nämna ett par.
Företaget är också det enda på listan som inte har en fabrik i sitt hemland. Däremot har man fabriker i Estland, England och Slovakien, och utanför Europa har företaget tre anläggningar i Indien och en i USA.
5. Hanza AB (Sverige) – 361,1 M euro
Hanza är en av de fem största EMS:arna i Norden, med strategiskt placerade fabriker i tillverkningskluster som optimerar synergier, minskar ledtider och sänker kostnader och utsläpp.
Företaget har en stark närvaro i Europa med flera fabriker i Finland, Estland, Sverige, Tyskland samt anläggningar i Tjeckien och Polen. Utanför Europa har det en fabrik i Kina.
4. Note AB (Sverige) – 369,8 M euro
Sveriges största EMS:are har sett en tydligt fokus på MedTech, Industrial, Communication och GreenTech. Något som uppenbart givit resultat och placerat företaget högt på topplistan återigen.
Företaget har en betydande tillverkningsnärvaro i Europa med fabriker i Bulgarien, England (fyra anläggningar), Estland, Finland och Sverige (fyra anläggningar). Utanför Europa har det en fabrik i Kina.
3. Kitron AS (Norge) – 775,2 M euro
Norges största EMS:are, Kitron, förblir en stor aktör med stark efterfrågan inom försvars-, medicin- och industrisegmenten.
Företaget har en stark närvaro i Europa med fabriker i Norge, Danmark, Sverige, Litauen, Polen och Tjeckien. Utanför Europa utvidgas verksamheten med två anläggningar i Kina samt fabriker i Malaysia och USA.
2. Scanfil Oy (Finland) – 901,6 M euro
Störts bland Finlands EMS:are står Scanfil. Företaget har en stark tillverkningsnärvaro i Europa, med fabriker i Estland, Finland, Tyskland samt två anläggningar i Sverige och Polen. Utanför Europa har det fabriker i Australien, Kina, Malaysia och USA.
1. GPV Group (Danmark) – 1 402,5 M euro
GPV behåller sin position som det största EMS-företaget i Norden, med en kraftig tillväxt som går att härleda till både förvärv och ökad efterfrågan.
Företaget har ett brett nätverk av fabriker över Europa, inklusive Österrike, Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Slovakien, Sverige och Schweiz, samtidigt som det har en global närvaro med anläggningar i Kina, Mexiko, Sri Lanka och Thailand.
Det är värt att notera att Hanzas intäkter inte inkluderar Orbit Ones, eftersom förvärvet slutfördes i januari 2024.
Experter spår att den nordiska EMS-sektorn kommer att fortsätta konsolideras, med ökad automation och expansion till nya industrier, då den globala efterfrågan på elektronik fortsätter att öka.