
Facket larmar om bristande insyn i Northvolt Ett
IF Metall larmar om att nästan alla fackligt engagerade på Northvolt har sagts upp. ”Vi har ingen insyn”, säger ombudsman Lena Lundgren till tidningen Dagens arbete.
I samband med den så kallade "offboardingen" av personal på Northvolt Ett i Skellefteå ska drygt 1 800 uppsagda nu lämna in teknisk utrustning och ha avslutningssamtal med HR-personal och chefer. Närmare 900 personer stannar på själva batterifabriken Northvolt Ett, varav 600 är industriarbetare. Men få av de kvarvarande är fackliga representanter, vilket nu fått IF Metall att larma om bristande insyn. Det rapporterar Dagens arbete.
Lena Lundgren, lokal samordnare på IF Metall Norra Västerbotten, målar upp en dyster bild av stämningen på Northvolt Ett.
”Många som nu tvingas gå är så klart uppgivna och ledsna. Det är en del som hunnit bearbeta faktumet att de nu måste sluta, och andra är fokuserade på att hitta en lösning på just sina bekymmer,” säger Lena Lundgren.
Bryter mot lagen om anställningsskydd
Hon uttrycker hård kritik mot hur konkursförvaltaren och Northvolt hanterar uppsägningsprocessen. IF Metall har fått delta i uppsägningsförhandlingarna, men enligt Lena Lundgren har fackets synpunkter inte har fått gehör.
Uppfattningen är att konkursförvaltaren inte tagit hänsyn till turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd, las.
"Vi har inte inblick i urvalsprocessen. Men vi hade gärna sett att man följt turordningen i större grad för att undvika förvirring och ryktesspridning. Många är oförstående inför besluten just nu, då hade det exempelvis varit lättare att hänvisa till turordningen," säger Lundgren.
"Förvaltaren har ingen aning om vad han gör"
Källor uppger för DA att flera fackligt engagerade fått sparken, trots hög specialiseringsgrad och lång anställning på Northvolt.
"Förvaltaren har ingen aning om vad han gör. De litar helt på företaget. Det var närmaste chefer och HR som fick bestämma vem som skulle gå," säger en källa till DA.
Ombudsman Lena Lundgren bekräftar att få fackliga representanter finns kvar på arbetsplatsen.
"En ombudsman, tre skyddsombud och ett huvudskyddsombud, som dessutom förväntas jobba i produktion, på 600 anställda blir otroligt tufft", säger hon.
Dagens Arbete har sökt konkursförvaltare Mikael Kubu och Northvolt för en kommentar.