
Wärtsilä satsar 50 miljoner euro på FoU i Vasa
Det finländska teknologiföretaget Wärtsilä investerar 50 miljoner euro i en omfattande utbyggnad av forsknings- och testverksamheten i Vasa. Det framgår av ett pressmeddelande.
Wärtsiläs nya satsning på sin Sustainable Technology Hub i Vasa syftar till att stärka bolagets kapacitet att utveckla lösningar för hållbara bränslen inom marin- och energisektorerna. Faciliteterna ska möjliggöra utveckling av motorer som kan köras på låg- och koldioxidfria bränslen, däribland ammoniak, väte och metanol.
”Teknikvalen som görs i dag kommer att prägla sjöfarten och energiproduktionen under flera decennier framöver. Det är därför avgörande att våra lösningar är flexibla och förberedda för övergången till hållbara bränslen”, säger Juha Kytölä, direktör för forskning, utveckling och teknik inom affärsområdet Power Supply.
Utökas med 8 000 kvadratmeter
Den planerade utbyggnaden omfattar närmare 8 000 kvadratmeter och beräknas tas i drift under 2028. Genom att utöka testmöjligheterna för forskning och utveckling vill företaget påskynda produktutveckling, minska ledtider och reducera både kostnader och utsläpp kopplade till testverksamheten.
Sustainable Technology Hub, som invigdes 2022, rymmer förutom bolagets hela motorproduktion även ett utbildningscenter och ett av Wärtsiläs globala fjärrövervakningscentra. Anläggningen har i dag en yta om 90 000 kvadratmeter och sysselsätter över 2 000 personer. Enligt Wärtsilä lockar centret även omkring 1 000 besökare, inklusive kunder, partners och beslutsfattare, varje månad.
3 600 anställda under samma tak
Parallellt med forskningssatsningen planerar Wärtsilä att uppföra en ny kontorsbyggnad inom samma område. Målsättningen är att senast 2026 kunna samla samtliga cirka 3 600 anställda i Vasa på ett gemensamt campus.
Den samlade närvaron ses som en möjlighet att ytterligare förstärka samarbetet mellan affärsområden, teknikgrenar och externa aktörer.
Egen el- och värmeproduktion
Sustainable Technology Hub uppges spela en central roll i Wärtsiläs interna mål om klimatneutralitet till 2030. Byggnaden är utformad för att vara självförsörjande på energi, med egen el- och värmeproduktion. Överskotts-el återförs till elnätet, medan värme från motorprov och andra processer tas till vara i en termisk ackumulatortank och används för uppvärmning av byggnaden.