Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq SBI
Analys |

AI, embargon och slutet på chipcykeln

Den välkända fyraåriga upp- och nedgången i halvledarindustrin är över. Politiska beslut och ambitioner utmanar den ekonomiska logiken kring utbud och efterfrågan. Subventioner, embargon och AI-revolutionen styr nu investeringsbesluten, samtidigt som Kina spelar ett långsiktigt spel.

Claus Aasholm från Semiconductor Business Intelligence kommer att hålla årets keynote-presentation under Evertiq Expo i Malmö, som äger rum den 15 maj 2025. Hans presentation med titeln "Ripples and Tsunamis in the Semiconductor Supply Chain" kommer att belysa de dramatiska förändringar som omformar det globala halvledarlandskapet.

Aasholm ifrågasätter den gamla föreställningen om industrins cykliska karaktär och menar att det traditionella fyraåriga mönstret av uppgång och nedgång inte längre håller.

"Den fyraåriga halvledarcykeln drevs av investeringscykeln. På toppen av cykeln hade alla råd att investera i ny kapacitet (samtidigt). Två år senare togs denna kapacitet i drift och skapade överkapacitet, vilket inledde nedgången. Utan investeringar under två år gick marknaden in i ett läge av underkapacitet, vilket startade uppgången – och så vidare", berättar Aasholm för Evertiq.

Detta var logiskt och byggde på ekonomiska och finansiella beslut. Men Aasholm menar att det inte längre är fallet.

"Under detta decennium har halvledare blivit politiska och strategiska: Det började med exportrestriktioner på verktyg till Kina, följt av embargoer på AI och beräkningskapacitet, därefter subventioner och tullar. Investeringsbeslut fattas nu utifrån var man kan få pengar och vilka embargoer eller tullar som gäller – detta har stört hela cykeln".

AI har dessutom förvärrat detta, då det drivs av pris snarare än volym.

"Merparten av WSTS marknadstillväxt är vinster hos Nvidia, Sk Hynix, Micron och Samsung. Hela AI-boomen drivs av ett fåtal extremt dyra wafers från TSMC. Detta slår inte igenom i leveranskedjan, som bara ser en minimal uppgång", förklarar Aasholm.

De traditionella halvledarföretagen, med en hybrid tillverkningsmodell – som TI, Stm, Infineon och Nxp – sitter fortfarande fast i nedgången.

Enligt Aasholm expanderar högpresterande kapacitet i USA, Japan och Taiwan tack vare statligt stöd, medan produktion av mogna noder i allt högre grad byggs ut i Kina, som utnyttjar sin förmåga att tänka långsiktigt.

Du har nämnt Kinas "långsiktiga spel". Hur positionerar sig Kina i dessa förändringar, och vad innebär det för Europas halvledarambitioner?

"Kina är den enda platsen som inte styrs av kvartalsvis kortsiktighet. Deras långsiktiga mål är att kunna förse sin elektronikproduktion med inhemska halvledare genom en komplett kinesisk leveranskedja. Och de gör stora framsteg. Några av de stora ODM:erna har ökat sin lokala försörjning från 15–20 procent till över 50 procent de senaste åren", säger Aasholm.

Samtidigt beskriver han Europas strategi som splittrad och utan sammanhållning, där enskilda länder skyddar sina nationella mästare – men det finns ingen enad front.

"EU:s strategi är splittrad. Nederländerna skyddar Imec och Asml, Tyskland Infineon, Italien och Frankrike – STM, men det är ett fragmenterat tillvägagångssätt. Som vanligt håller Europa på att trassla runt mellan semestrarna".

Keynoten äger rum under Evertiq Expo på Malmö Arena, som samlar yrkesverksamma från hela elektronikindustrin. Sessionen utlovar en “diagramattack” fylld med aktuell data och skarpa insikter – ett kännetecken för Aasholms analytiska stil.


Annons
Visa fler nyheter
© 2025 Evertiq AB 2025-04-10 13:58 V24.0.18-1
Annons
Annons