Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq
Komponenter |

Föråldring är oundvikligt – men inte ohanterbart

Under Evertiq Expo i Tammerfors delade Ronny Nitsche, Regional Sales Manager för Rochester Electronics, med sig av insikter kring hur företag kan minska effekten av halvledarbrist och produktavveckling – genom att arbeta proaktivt med föråldringshantering.

Nitsche påpekade under intervjun att trots att ämnet har diskuterats i branschen under en tid, saknar många aktörer fortfarande en tydlig strategi för att hantera föråldringsproblematiken.

– Jag upplever att många som jobbar med elektronikdesign inte riktigt förbereder sig för att komponenter kommer att fasas ut, sa han och menade att företag kan göra betydligt mer än vad som görs idag.

Han lyfter det faktum att halvledarindustrin präglas av återkommande cykler av överkapacitet och underkapacitet – den så kallade "fyrårsvågen" – och att det här mönstret i sig driver på produktavvecklingar i takt med teknikutvecklingen. Därför är det viktigt att ha koll på cyklerna redan i designfasen – bara den medvetenheten kan göra stor skillnad.

Enligt Nitsche bör utvecklingsteam bygga in flexibilitet i sina konstruktioner för att minska sårbarheten. Det kan handla om att göra kretskorten mer modulära, eller att lägga till alternativa kontaktmönster så att olika komponenter kan användas. Mjukvara bör också designas så att den lätt kan anpassas till framtida förändringar.

– Bara genom att tänka på det sättet har du redan tagit höjd för vad som händer om du inte får tag i den där nyckelkomponenten som är avgörande för konstruktionen, förklarade Nitsche.

Men det räcker inte att bara ha goda intentioner – det krävs tydliga processer för att verkligen omsätta tankarna i praktiken.

– Vi behöver både system som stöttar oss, men också kunskap och människor, sa han och varnade för riskerna med att enbart luta sig mot data utan mänsklig tolkning.

Nitsche förespråkar att företag etablerar rutiner inom projekt- och produktledning där potentiella risker kopplade till föråldring regelbundet ses över och hanteras.

Branscher med produkter som har lång livslängd – där det krävs stöd i 10 till 15 år – är särskilt utsatta. Att redesigna produkterna vart tredje eller fjärde år kan vara en lösning, men det är ingen hållbar lösning och ofta sätter ekonomin stopp för det.

– Det viktiga är att förstå att det här är oundvikligt. Acceptera det. Om du vet att något kommer hända, även om du inte vet exakt när – förbered dig ändå. På ett rimligt och kostnadseffektivt sätt. För ingen har ett utvecklingsteam som bara sitter och väntar, sa han.

Avslutningsvis uppmanade han både individer och företag att bygga upp sin kunskap och ha en öppen dialog med sina samarbetspartners.

Ronny Nitsche återvänder till scenen på Evertiq Expo i Malmö den 15 maj, där han kommer att djupdyka i vad som orsakar End-of-Life-händelser (EOL) – och hur man bäst förbereder sig för dem. Budskapet är tydligt: "You can’t make obsolescence obsolete," – därför måste planering finnas med redan från början av varje utvecklingsprojekt.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2025 Evertiq AB 2025-04-28 06:19 V24.0.25-2
Annons
Annons