
Global osäkerhet lockar AI-ingenjörer till Europa
Europeiska teknik-aktörer som tidigare kunde ha sökt sig till USA vänder sig nu till försvarsinriktade startups på hemmaplan. Det framgår av en artikel från Reuters.
En kombination av Kriget i Ukraina och USA:s vacklande säkerhetsallianser driver europeiska AI-talanger till den inhemska marknaden. Dessutom ökar möjligheterna att tjäna pengar när Europa satsar allt mer på försvaret.
"Det finns personer som är starkt uppdragsdrivna och som i livet vill göra skillnad – inte bara tjäna en hög lön", säger Loïc Mougeolle, vd för det Parisbaserade företaget Comand AI, som utvecklar AI för slagfältsapplikationer.
Reuters har talat med två dussin AI-ingenjörer, riskkapitalbolag, myndighetsrepresentanter och försvarsföretag i Europa, som säger att inflödet av tekniktalang speglar ett förändrat politiskt landskap.
Europeiska AI-bolag lockar miljardinvesteringar
Comand AI tog in 10 miljoner dollar i en finansieringsrunda i december, och tyska Alpine Eagle – som utvecklar teknik för att motverka autonoma drönare – tog in 10 miljoner euro i mars. Alpine Eagle planerar att rekrytera inom produktutveckling, teknik, affärsutveckling och försäljning.
"Europa är en enorm marknad när det gäller försvar och offentlig säkerhet", säger vd Jan-Hendrik Boelens till Reuters.
Stelios Koroneos, grundare av det grekiska försvarsteknikföretaget variene.ai, säger att kriget i Ukraina har minskat stigmat kring att arbeta inom försvar för många unga ingenjörer.
"Unga människor har börjat förstå att frihet inte är gratis", säger Koroneos. "Man måste kunna försvara sig. Vissa gör det med vapen, andra med den kunskap de har och det de bygger."
Försvarsstartups har fått ett uppsving sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022, och drönarteknik är särskilt efterfrågad. Enligt PitchBook nådde investeringarna från riskkapitalbolag i europeiska försvarsföretag 626 miljoner dollar under 2024, upp från 254 miljoner år 2023 och 62 miljoner år 2022.
Skiftar fokus från hårdvara till mjukvara
Enligt Zeki State of AI Talent Report riktar sig europeiska försvarsföretag nu in sig på toppingenjörer, då även etablerade företag skiftar fokus från hårdvara till mjukvara. Deras analys visar att antalet AI-ingenjörer inom Europas försvarssektor ökade till 1 700 under 2024 från 144 år 2014.
"Vi ser detta som en betydande och varaktig tillväxt inom sektorn", säger Tom Hurd, vd för Zeki, till Reuters.
Även oro över den politiska utvecklingen i USA får vissa européer att söka sig hemåt. Nedskärningar i finansiering till universitet och forskningsinstitutioner under Trumps administration har fått forskare inom andra discipliner att överväga att flytta till Europa.
"Många av världens främsta AI-forskare kommer från Europa. Vissa åkte till USA, men många återvänder nu för att arbeta med europeisk suveränitet, motståndskraft och långsiktig värdeskapande", säger Jeannette zu Fürstenberg, managing director på det amerikanska riskkapitalbolaget General Catalyst i Berlin.