Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq / Svensk Elektronik
Komponenter |

Sverige rustar för halvledarsatsning – Semicon Sweden ska samla ekosystemet

I en tid där halvledare blivit avgörande för allt från fordonsindustri till försvar och klimatomställning, lanseras nu Semicon Sweden – ett initiativ som syftar till att bygga upp svensk kapacitet längs hela halvledarvärdekedjan.

Svensk Elektronik leder den nya nationella kraftsamlingen som ska stärka landets roll inom halvledarteknologi.

Sverige har stark forskning och spetskompetens inom halvledarteknik – men saknar en samlad strategi. Det menar Malin Berglund, projektledare vid Svensk Elektronik och ansvarig för Semicon Sweden, ett nytt initiativ som fått finansiering från Tillväxtverket för att samordna och stärka Sveriges position inom sektorn.

– Det saknas en strategi för halvledare i Sverige. Det säger vi, det säger industrin, och det säger också politikerna och Tillväxtverket, säger Berglund.

Hon pekar på Finland som ett exempel att ta efter, där en tydlig nationell strategi redan finns. 

– Nu pågår förhandlingar om att ta fram en svensk motsvarighet, en bredare strategi än bara nischad produktion, för vi ser att det behövs. Och då måste den naturligtvis passa in i de stora frågor som EU lyfter: forskning, innovation, produktionskapacitet och kompetensförsörjning.

Från labb till fab – Sverige måste våga skala upp

En av de mest omtalade utmaningarna i intervjun är glappet mellan akademisk forskning och industriell tillämpning. Sverige investerar stort i innovation, men har svårt att omsätta kunskap till produktion.

– Vi behöver bli bättre på att få det här från labb till fab. Det är väldigt svårt att hålla i det hela vägen – många idéer faller bort innan de blir affärer, eller efter några år, säger Berglund.

Det handlar enligt henne inte bara om kapital, utan också om struktur, nätverk och politiskt stöd. Hon lyfter vikten av att aktörer samverkar för att idéer ska kunna leva vidare och skalas upp.

Brister i kedjan – kompetens mest alarmerande

Vilka är de mest akuta bristerna i Sveriges halvledarekosystem i dag?

– Vi kommer inte att kunna ha en fullständig halvledarproduktion i Sverige inom överskådlig tid, det måste man vara realistisk med. Men vi har identifierat svagheter i olika delar av kedjan – som till exempel kapsling, där Finland just nu tar initiativ, säger Berglund.

Den kanske mest pressande utmaningen rör dock kompetensförsörjning.

– Bristen på kvalificerad personal, särskilt ingenjörer, är ett väldigt akut gap. Det här säger såväl akademin som företagen. Vi måste stärka kedjan – från utbildningar till labbmiljöer och ut i industrin.

Här lyfts Swedish Chips Competence Centre (SCCC) som fungerar som en brygga mellan företag, forskare och innovatörer i Sverige, och erbjuder tillgång till spjutspetsteknik, utbildning och support inom halvledarområdet.

Svag representation i EU:s program – risk att hamna på efterkälken

En central ambition med Semicon Sweden är att öka Sveriges närvaro i de europeiska halvledarsatsningarna, bland annat inom ramen för European Chips Act. Men i dag är Sverige med i endast en av EU:s pilotlinjer – och det endast i periferin. Vi är glada över att vi är med i den pilotlinan även om vi hade önskat större deltagande.

– Det säger något. Vi är inte med i de stora initiativen. Det skulle behövas ett mycket starkare fokus från regeringshåll, säger Berglund.

Om inte Sverige hänger med på de stora initiativen, om vi inte blir bättre på att ta vår forskning från labb till fab, ja då finns en risk för Sverige att fastna i rollen som ett forskningsnav – och det vore ett strategiskt misstag..

Liten nog att agera snabbt – om vi samlar oss

Trots utmaningarna ser Berglund ett svenskt försprång i vår förmåga att agera snabbt – om rätt struktur kommer på plats.

– Eftersom vi är ett mindre land så är det faktiskt fullt möjligt att kartlägga vårt halvledarlandskap ordentligt. Knyta ihop det, och vara snabbare på bollen än större länder. Vi behöver inte bli ett volymproducerande land, men vi skulle absolut kunna hålla pilotfabriker – inte bara i Frankrike och Holland.

Vi har ett relativt starkt, om än nischat, halvledarsystem i Sverige. Men gör vi ingenting nu, så riskerar vi att bli än mer beroende av andra länder – av deras teknologier, deras standarder och i förlängningen deras strategier. Och det är enligt Berglund ett verkligt hot mot vår industriella konkurrenskraft och vår ekonomiska självständighet.

Ett genomgående tema i intervjun är behovet av samverkan. Såväl mellan svenska aktörer som internationellt. Det gäller också inom industrin – trots att bolagen i grunden är konkurrenter.

– Man måste nog börja se varandra mer som kollegor. Vi är så pass små som land att det är nödvändigt. Det handlar om att stärka varandra, även om man behöver se sig om över axeln ibland, säger Berglund.

Den 15 maj återvänder Evertiq Expo till Malmö Arena, denna gång med ett tydligt fokus på halvledare som en nyckelfråga för svensk elektronik. Med en scenagenda som lyfter innovation, industribyggande och leveranskedjeutmaningar vill Evertiq sätta strålkastarljuset på halvledarindustrin – och Sveriges framtida roll i den. 

Bakom programpunkten "Nationell kraftsamling för innovation och tillväxt som sätter Sverige på den globala halvledarkartan" står Semicon Sweden och Svensk Elektronik, som samlat nyckelaktörer för att visa på konkreta satsningar, samverkan och framgångar inom halvledarsektorn. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2025 Evertiq AB 2025-04-28 06:19 V24.0.25-1
Annons
Annons