En nationell riktning krävs för svensk halvledarkraft
För att Sverige ska kunna ta en aktiv roll i det europeiska halvledarlandskapet krävs mer än teknik och forskning – det behövs en gemensam riktning. Under Evertiq Expo Malmö tidigare i år ställde sig Semicon Sweden på scenen för at berätta hur de vill ena industri, akademi och forskning i ett starkt ekosystem.
– Sverige har en framstående halvledarforskning vid flera stora universitet, och stora företag som Ericsson, Volvo och Saab som är beroende av halvledare i sina systemprodukter. Men vi har saknat samordning av industrin. För att Sverige ska kunna ta en större roll i Europa och internationellt måste hela ekosystemet vara med, sade Elisabet Östlund, Generelsekreterare för Svensk Elektronik som är värdorganisation för Semicon Sweden.
Hon lyfte även behovet av en nationell strategi och roadmap – en grund för att fokusera på styrkor snarare än att försöka täcka hela kedjan själva.
– Sverige har många styrkor och vi ska definitivt fokusera på det vi är bra på, men vi kan inte göra allt.
Skåne lyfts fram som förebild
Enligt Östlund är regionala ekosystem nyckeln till framgång. Hon framhöll Skåne som ett exempel där samverkan mellan akademi, industri och offentlig sektor redan fungerar väl.
– Det är viktigt att vi skapar starka regionala ekosystem, där alla parter finns med – stora och små företag, akademi, industri, offentlig sektor och politik. Skåne är ett gott exempel där man kommit långt. Sen behöver vi knyta ihop det nationellt, fortsatte Östlund.
Malin Berglund, Projektledare vid Svensk Elektronik, betonade vikten av att inkludera små och medelstora företag i utvecklingen.
– Det är där vi ser att Semicon Sweden har en viktig roll. Swedish Chip Competence Center kommer fungera som en länk mellan små och medelstora företag och den utrustning och kompetens som finns i Sverige. Det är avgörande för att de ska kunna ta sig ut och lyckas, sade Berglund.
Kartläggning och samverkan över gränser
Krisztina Anderberg Halasz från Region Skåne berättade att regionen tidigt kartlade sina resurser i samband med EU:s Chips Act.
– Vi började tidigt kartlägga vad vi har att bidra med i det europeiska perspektivet, tillsammans med Lunds universitet. Med den utgångspunkten kunde vi se vilka styrkor vi har i halvledarvärdekedjan. Anledningen till att vi inte har synts så mycket tidigare är kanske att vi inte har några jättefabriker med tusentals anställda.
Regionerna spelar enligt henne en viktig roll i att identifiera lokala styrkor och bidra till den nationella överblicken.
Region Skåne är även med i European Semiconductor Regional Alliance, ett nätverk med 36 europeiska regioner som är starka på halvledare som samarbetar för att påverka Bryssel och driva onlika initiativ.
Nationell grund för internationell närvaro
Semicon Sweden har tidigare uttryckt en vilja att både bygga upp den svenska infrastrukturen och öka den internationella närvaron. Enligt Malin Berglund handlar det inte om ett antingen eller.
– Vi måste ha vår infrastruktur på plats här hemma. Då har vi något att visa upp i Europa. Det hör ihop. Har vi något starkt att visa, kan vi med stolthet ta med det ut och visa vad Sverige har att erbjuda.
Ambitionen är tydlig: Sverige vill inte längre stå vid sidan om när Europas halvledarlandskap formas. Men för att lyckas krävs samordning, investeringar och ett enat budskap – från lokal nivå hela vägen till EU.
Semicon Sweden kommer under Evertiq Expo Göteborg, den fjärde september, at återigen kliva upp på scenen, denna gång med en uppdatering om Sveriges nationella halvledarstrategi. Man kommer även att presentera data från den pågående analysen och kartläggningen av det svenska halvledarlandskapet – ett arbete som syftar till att identifiera styrkor, brister och möjligheter inom industri, forskning och akademi.