Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 01 juni 2010

ABB utvecklar smart elnät i Helsingfors

ABB ska delta i ett samarbetsprojekt med det kommunala energibolaget Helsingin Energia samt Nokia Siemens Networks för att utveckla, bygga och installera ett smart elnÀt i stor skala i den nya stadsdelen Kalasatama (Fiskehamnen) i Helsingfors.
I den nya miljöprofilerade stadsdelen Kalasatama i Helsingfors ska forskningsprojektet utveckla och testa ett koncept med ett flexibelt elnÀt med lÄga utslÀpp. Projektet Àr en del av en större satsning för att lyfta Helsingfors miljöprestanda. ABB, Helsingin Energia och Nokia Siemens Networks kommer att leverera en rad tekniska lösningar för att sÀkerstÀlla hÄllbar och effektiv generering, överföring och distribution av elenergi i stadsdelen.

Dessa lösningar inkluderar system som gör att överskott av energi frÄn förnybara energikÀllor inom stadsdelen (exempelvis solpaneler pÄ hustak) kan matas in i elnÀtet, att elfordon kan laddas frÄn elnÀtet respektive mata tillbaka energi in i elnÀtet, att energi kan lagras, att anvÀndarvÀnliga tjÀnster och funktioner utformas och att distributionsnÀtet fÄr en hög grad av flexibilitet och transparens, för att pÄ dessa sÀtt minska energianvÀndning och utslÀpp.

”Den nya tekniken för smarta elnĂ€t kommer att möjliggöra nya innovativa tjĂ€nster till konsumenter, sĂ„som skett inom mobiltelefonnĂ€ten. Konsumenterna kommer att aktivt kunna styra sin energianvĂ€ndning genom nya kundinriktade tjĂ€nster och eltariffer i realtid,” sĂ€ger Jaakko Aho, chef för Energy Solutions vid Nokia Siemens Networks.

Visionen hos samarbetsparterna i konsortiet Àr ett smart elnÀt som bygger pÄ vedertagna industristandarder och som stödjer ett stabilt, sÀkert, effektivt och miljömÀssigt hÄllbart elkraftsystem. Det ska ocksÄ inrymma system som gör att konsumenten blir mer aktiv i sitt sÀtt att anvÀnda energi. Detta gör att lokala producenter och konsumenter kan interagera med nÀtoperatören och energimarknaden för att minska belastningen i perioder med hög efterfrÄgan samt öka effektiviteten.

Projektet i Helsinfors Àr ABB:s senaste projekt inom smarta elnÀt. Tidigare under Äret har ABB inlett ett samarbete med T-Systems, ett dotterbolag till Deutche Telecom, för att utveckla lösningar inom smarta elnÀt i staden Friedrichshafen i södra Tyskland. I slutet av 2009 meddelade företaget ett forskningssamarbete med Fortum för att utveckla ett storskaligt smart elnÀt i en ny stadsdel i Stockholm.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1