Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 02 juni 2010

RoHS-omröstningen, en missad chans

ChemSec stöder beslutet av Europaparlamentets miljöutskott att utvidga direktivets tillÀmpningsomrÄde till en öppen omfattningen, vilket inkluderar grupper som tidigare inte omfattats av RoHS.
Dessutom vÀlkomnar ChemSec införandet av RoHS-metodiken för vidare utvÀrdering av Àmnen för framtida begrÀnsningar som skall ingÄ i direktivet. Misslyckandet av ledamöterna av EU-parlamentet att införa nya begrÀnsningar av bromerade flamskyddsmedel, eller BFR, och PVC-plast Àr dock en besvikelse och en missad möjlighet.

Vid omröstningen förkastade utskottet förslaget att inkludera bromerade flamskyddsmedel och PVC i RoHS-listan över begrÀnsade Àmnen: bilaga IV. ChemSec har starkt rekommenderat parlamentsledamöterna att begrÀnsa bromerade flamskyddsmedel och PVC. Den frÀmsta orsaken Àr den potentiella faran av att sÄdana kemikalier som innehÄller organiska brom- och klorföreningar omvandlas till dioxiner vid förbrÀnning vid otillrÀckligt höga tempreraturer. Dioxiner Àr nÄgra av de mest farliga föreningar som skapats av mÀnniskan, med lÄngtgÄende effekter pÄ hÀlsan sÄsom hormonstörningar, cancer och fosterskador.

– De vĂ€letablerade vetenskapliga bevis för de problem som mĂ€nniskor och miljö av bromerade flamskyddsmedel och PVC Ă€r övervĂ€ldigande, sĂ€ger Frida Hök, ChemSecs RoHS-projektledare. Under det senaste decenniet har i allt större utstrĂ€ckning den vetenskapliga litteraturen visat negativa effekter av bromerade flamskyddsmedel och PVC pĂ„ mĂ€nniskors hĂ€lsa och miljön. Riskerar att slĂ€ppa ut farliga Ă€mnen i miljön, till exempel genom omvandling till dioxiner, erkĂ€ndes av ledamöterna i lydelsen av metoden för eventuella framtida begrĂ€nsningar. Men Ă€ven om BFR och PVC uppfyller dessa kriterier i dag, var de inte med pĂ„ listan över RoHS-begrĂ€nsningar. Det Ă€r anmĂ€rkningsvĂ€rt att Europaparlamentets miljöutskott inte beslutat att bidra till att fasa ut anvĂ€ndningen av dessa farliga kemikalier!

Dessutom finns lÀmpliga alternativ till anvÀndningen av bromerade flamskyddsmedel och PVC. Stora delar av elektronikindustrin har redan börjat övergÄngen frÄn bromerade flamskyddsmedel och PVC. Som ett exempel har viktiga aktörer inom elektroniksektorn som Dell, Acer, Hewlett-Packard och Sony Ericsson uppmuntrat begrÀnsningar pÄ alla bromerade flamskyddsmedel och PVC som finns i RoHS-direktivet.

– Stora delar av industrin genomgĂ„r en övergĂ„ng till BFR- och PVC-fria material, med en leverantörskedjan som kan ge sĂ€krare alternativ för dessa farliga kemikalier, sĂ€ger Nardono Nimpuno, ChemSecs Senior Advisor. Andra vĂ€ntar pĂ„ tydliga signaler frĂ„n beslutsfattare, och det Ă€r verkligen otillfredsstĂ€llande att lagstiftarna inte ger dem en hĂ„llbar vĂ€gledning om riktningen. Den tekniska kapaciteten finns dĂ€r, vetenskapen finns dĂ€r, men lagstiftarna tvekar.

Kommittén lade ocksÄ till ett undantag frÄn RoHS för förnybar energiteknik, som till exempel solpaneler.

– Det generella undantaget för till exempel solpaneler Ă€r ett ganska konstigt steg taget av utskottet. Vi stöder fullstĂ€ndigt övergĂ„ngen till förnybara energikĂ€llor, men mĂ„nga solenergiföretag anvĂ€nder mycket problematiska kemikalier, som till exempel kadmium, tillĂ€gger Nardono Nimpuno. Att undanta dem frĂ„n tillĂ€mpningsomrĂ„det för RoHS kanske inte Ă€r den bĂ€sta stimulansen för att investera i renare teknik. Detta Ă€r ett olyckligt fall dĂ€r energi och anvĂ€ndning av gifter stĂ€lls mot varandra. Det stöder förnybara energikĂ€llor. Men Ă€r det miljövĂ€nligare?
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2