Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Laidler Associates Elektronikproduktion | 03 juni 2010

Varning för ogiltiga maskinnormer

MÄnga maskintillverkare kan oavsiktligt anvÀnda utgÄngna standarder för att visa överensstÀmmelse med maskindirektivet, varnar Laidler Associates, ett konsultföretag för maskinsÀkerhet i Storbritannien.
Endast standarder som harmoniserar med det nuvarande maskindirektivet 2006/42/EG, vilket varit i kraft frÄn slutet av december 2009 ska nu anvÀndas. MÄnga företag hÀnvisar dock fortfarande till standarder som harmoniserats med det tidigare, och nu förÄldrade, maskindirektivet.

"I vissa fall Ă€r det smĂ„ Ă€ndringar som behöver göras sĂ„ att standarder överensstĂ€mmer med det nya direktivet”, sĂ€ger Paul Laidler, vd för Laidler Associates, "men i andra fall har mycket omfattande och betydande förĂ€ndringar gjorts. Detta gĂ€ller till exempel EN ISO 12100-1 och EN ISO 12001-2, tvĂ„ mycket viktiga typ A-normer som styr utformningen av alla maskiner."

"Oavsett hur mycket en standard har förÀndrats Àr det dock viktigt att referera till rÀtt version, annars Àr det omöjligt att vara sÀker pÄ att kraven i direktivet har uppnÄtts. Detta innebÀr att inga konformitetsdeklarationen utfÀrdas och ingen CE-mÀrkning kan tillÀmpas pÄ maskinen i frÄga. Under dessa förhÄllanden kan maskinen inte lagligen sÀljas eller handlas inom EU."

Situationen kompliceras ytterligare eftersom vissa viktiga standarder Ànnu inte harmoniserats med det gÀllande maskindirektivet. Ett belysande exempel Àr EN 60204-1 som omfattar sÀkerhetskrav för elektrisk utrustning av maskiner. Om ingen harmoniserad standard finns tillgÀnglig mÄste maskinbyggare göra sina egna bedömningar om gÀllande standard kan Äberopas för att visa överensstÀmmelse med direktivet, eller om nÄgon alternativ metod mÄste anvÀndas.

I skrivande stund har 85% av de standarder som Àr relevanta för maskindirektivet publicerats i deras harmoniserade form och ytterligare 10% kommer att offentliggöras under de nÀrmaste veckorna eller mÄnaderna. Det fattas alltsÄ fortfarande 5%, dÀr ingen harmoniserad standard finns tillgÀnglig, och dÀr maskinbyggare mÄste göra sin egen bedömning om gÀllande standard kan Äberopas eller om nÄgon alternativ metod mÄste anvÀndas.

"Situationen betrĂ€ffande standarder och maskindirektivet Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n idealisk”, sĂ€ger Paul Laidler. "Det Ă€r komplicerat, det Ă€r förvirrande och det förĂ€ndras hela tiden. Maskinleverantörer som vill vara sĂ€kra vid tillĂ€mpningen av CE-mĂ€rkningen kommer dĂ€rför vinna mycket pĂ„ att söka expertrĂ„d."
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1