Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 10 juni 2010

OSEO ger 9,9 miljoner euro i stöd till Replisaurusprojekt

Franska OSEO har utfÀrdat ett stödpaket pÄ 9,9 miljoner euro till ett samarbetsprojekt kallat Cuivre (franska för koppar). Projektet kommer att pÄgÄ tre Är och syftar till att möjliggöra en förenkling av metalliseringssteg inom mikroelektroniktillverkning, och att samtidigt förbÀttra elektrisk prestanda.
Cuivre-projektet, som Àr certifierat av Minalogic Competetive Cluster, syftar till att att stödja utveckling av en ny process för deponering av kopparmönster pÄ kiselskivor, kallad ECPR. I processen, som utvecklats av svenska Replisaurus Technologies i Kista, anvÀnds en elektrokemisk metalliseringsteknik som ger ett enklare sÀtt att skapa kopparmönster och vissa typer av komponenter, medan den samtidigt sÀkerstÀller bÀttre formfaktorer och ökad geometrisk noggrannhet.

Den nya och miljövÀnliga tekniken utgör ett direkt svar pÄ förÀndringar inom halvledarmarknadens behov tack vare enhetligheten i det deponerade mönstret, en minskning av kostnaderna, antalet och komplexiteten i metalliserings- och processtegen.

MÄlet med forskningsprogrammet Àr att visa stabila processprestanda och industriell tillÀmpbarhet genom att effektivt integrera det i ett faktiskt tillverkningsflöde.

Claude Pinault, chef för Industrial Strategic Innovation Program förklarar att "stödet till Cuivreprojektet ingÄr i ISI-programmet, som syftar till att stödja samarbetsprojekt som innehÄller minst tvÄ franska företag, och som bidrar till skapa eller förstÀrka ny europeisk vÀrldsledarskap. Projektet var idealiskt nÀr det matchades med de faststÀllda kriterierna. Vi Àr mycket glada att kunna bidra till utvecklingen av programmet som vi anser vara mycket lovande."

Cuivreprojektet sammanför tvÄ företag - SET och Replisaurus Mastering, CEA-Leti-institutet och fyra andra större industriledare.

Replisaurus Mastering kommer i samarbete med CEA-Leti att utveckla mastern, det vill sÀga elektroden som utgör negativet för kopparmönstret som skall deponeras. Guido Groet, vd för Replisaurus Mastering anser att "ECPR Àr en teknik med enorma fördelar för alla halvledarföretag runt om i vÀrlden. Styrkan i tekniken ligger i de tekniskt avancerade funktionerna Ä ena sidan och skönheten enkelheten Ä den andra. Vi Àr hedrade att ha blivit utvalda av OSEO, och ser fram emot att utveckla denna teknik vidare med vÄra partners och marknadsföra den framgÄngsrikt."

SET - Smart Equipment Technology - Àr en ledande aktör i detta projekt och ansvarar för tillverkningen av ECPR-modulen, som extremt noggrant passar master och wafer till varandra.

Den sista fasen av Cuivre-projektet syftar till att visa industriell tillÀmpning av tekniken genom att integrera metalliseringsprocessen i ett faktiskt produktionsflöde.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1