Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Shammy Khan Elektronikproduktion | 16 juni 2010

Flextronics flyttar fram positionerna inom cleantech

EMS-leverantören Flextronics ser klara fördelar med att flytta lÀngre in i cleantech-omrÄdet. Evertiq har talat med Flextronics vice vd Shammy Khan, om den aktuella utvecklingen.
Alla satsar pÄ cleantech. Vilka Àr fördelarna för en etablerad EMS-leverantör som ni sjÀlva?

Det finns ett antal EMS-leverantörer pÄ den hÀr marknaden. Jag har fÄtt möjlighet att delta i ett antal föredrag dÀr företag berÀttade om sin verksamhet i samband med den vÀxande sektorn. Men det vi ser idag Àr att de flesta av konkurrenterna i huvudsak Àr inriktade pÄ förnybar energi, exempelvis solenergi. Det Àr dÀrför viktigt för lÀsarna att förstÄ vad cleantech faktiskt betyder för Flextronics.

Vi har antagit en tydlig strategi som Àr fokuserad pÄ att leverera lösningar och tjÀnster inom ett brett produktsortiment pÄ cleantech-marknaden. Detta omfattar allt frÄn solpaneler, smart grid-produkter, solinverter-produkter, elektriska hybridladdningsstationer. Vi tillverkar Àven utrustning som anvÀnds i sjÀlva tillverkningsprocessen av solceller.

Vilka Àr de frÀmsta fördelarna för Flextronics?

Vi fortsÀtter att diversifiera vÄr kundportfölj, samtidigt som vi ocksÄ fördjupar vÄrt samarbeta med etablerade kunder som nu riktar sig mot cleantech som ett tillvÀxtomrÄde. Till exempel utvecklar mÄnga OEM-företag inom telekomindustrin ny teknik som hjÀlper att ansluta till smarta nÀt. Dessutom fortsÀtter miljölagstiftningen att driva pÄ mot nya produkter som Àr mer energieffektiva. Cleantech kan fÄ oss pÄ Flextronics att expandera vÄr kÀrnkompetens som i sin tur gör att vi kan stödja kundens krav inom flera olika omrÄden.

Är den malaysiska verksamheten redan i full drift?

Ja. Verksamheten rampar för nÀrvarande upp kapaciteten efter vÄra nyheter angÄende PTP-anlÀggningen. SÄ vi Àr glada att det gÄr sÄ bra och att projektplaneringen Àr stark.

Du nÀmnde ocksÄ andra avtal, exempelvis med Tyskland-baserade Q-Cells. Det skulle innebÀra tillverkaning i Malaysia?

Ja, vi bygger solpaneler för Q-Cells i Malaysia. Det Àr korrekt.

Finns det nÄgra planer pÄ att sprida ut cleantechdrift och produktion till andra FlextronicsanlÀggningar?

Absolut. Anledningen till att vi beslöt att avsÀtta PTP-anlÀggningen till cleantech beror pÄ flera faktorer. Malaysia Àr snabbt pÄ vÀg att bli ett tillverkningsnav för cleantechprodukter. Framför allt ser vi en vÀxande försörjningsbas med fokus pÄ solceller och modulproduktion. För det andra erbjuder Malaysia en mycket konkurrensutsatt miljö, sÄ att vi kan erbjuda skalbara lÄgkostnadslösningar. Dessutom ligger PTP-anlÀggningen nÀra en hamn sÄ den har logistiklösningar i vÀrldsklass.

Med detta sagt Àr det ocksÄ viktigt att klargöra att Flextronics Àr aktivt engagerat med kunder i mÄnga andra regioner, inklusive Israel, Danmark, Storbritannien och Tyskland för att nÀmna nÄgra och i de flesta fall tillverkas produkterna lokalt i regionen.

En av de största fördelarna som ett företag som Flextronics kan tillföra marknaden Àr dess globala nÀrvaro och regionala tillverkningskapacitet. Du kanske har sett att vi till exempel har valts av Sunpower i USA till att upprÀtta en modulproduktionsanlÀggning i Kalifornien. Eftersom regeringar lagstiftar runt hela marknaden för förnybar energi finns ofta sÀrskilda stimulansÄtgÀrder eller bidrag som erbjuds OEM-företag för att uppmuntra regional tillverkning. Vi ser detta mycket, det hÀnder i USA, Kanada, Tyskland och andra delar av Europa.

NĂ„gra nya investeringar som planeras i segmentet under 2010?

Det Ă€r svĂ„rt att kvantifiera investeringar som sĂ„dana. Vi fortsĂ€tter att expandera vĂ„r tekniska expertis inom sektorn och investerar i den senaste utrustningen som krĂ€vs för att stödja vĂ„ra kunders behov. Återigen Ă€r det viktigt att beakta att ett av de viktigaste skĂ€len till att OEM-företag nu söker att outsourca Ă€r att de inte vill bygga fabriker eller sĂ€tta upp flera fabriker i olika regioner. Det Ă€r hĂ€r EMS-modellen passar perfekt. Vi finns redan dĂ€r de vill att vi ska vara, vi har folket och de kvalifikationer som krĂ€vs.

Kommer Europa och dess produktionsanlÀggningar att kunna dra nytta av att Flextronics gÄr in i cleantech? (Om ja, hur? var? nÀr?)

Definitivt. Europa har nÄgra av de största OEM-företagen pÄ cleantechmarknaden sÄ vi Àr vÀldigt glada över de möjligheter som detta skapar pÄ lokal nivÄ. Vi stöder redan mÄnga OEM-företag frÄn vÄra vÀsteuropeiska anlÀggningar och vi förvÀntar oss att detta kommer att fortsÀtta, sÀrskilt inom nya produkter och teknologier som kommer ut pÄ marknaden. Idag Àr vi mycket fokuserade pÄ marknaden i Skandinavien och Tyskland, dÀr nÄgra av de största sol- och vindenergiföretagen har sitt sÀte. Men för att vara Àrlig skulle jag inte peka ut nÄgon sÀrskild region, eftersom vi verkligen ser möjligheter i hela Europa.

Hur stort Àr cleantech inom Flextronics organisation (anstÀllda, omsÀttning - procentandel osv ungefÀr)?

AffÀrsomrÄdet Cleantech Àr relativt nytt. Det Àr faktiskt en del av vÄrt industrisegment och idag har vi inte brutit ut intÀkterna i underomrÄden. Men vÄr industriella verksamhet vÀxer mycket snabbt och Cleantech Àr uppenbarligen en av de viktigaste drivkrafterna bakom detta. NÀr det gÀller antalet anstÀllda Àr det verkligen svÄrt att sÀga hur mÄnga mÀnniskor som arbetar med detta globalt.

Ni arbetar ocksĂ„ inom ODM-omrĂ„det med notebooktillverkning. Är detta nĂ„got som ni ocksĂ„ skulle övervĂ€ga för cleantech?

Flextronics har fördelen av att ha dedikerade FoU-team över hela vÀrlden inom mÄnga omrÄden, sÄ vi har en stor bredd av erfarenheter och Àr redo att hjÀlpa till med produktdesign om som krÀvs. Det Àr förmodligen för tidigt att förutsÀga om det finns ett behov av ODM-produkter den hÀr gÄngen. Om detta Àr nÄgot som vÄra kunder vill att vi ska göra ska vi utvÀrdera och övervÀga detta. Men just nu Àr vi inriktade pÄ att tillhandahÄlla kompletta tillverknings- och logistiktjÀnster.

SÄ ni planerar att inte komma ut pÄ marknaden med era egna produkter?

Det Àr inte vÄr strategi att konkurrera med vÄra kunder, sÄ pÄ det kan jag svara nej.

Tack för intervjun.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2