Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 14 september 2010

Elkretsen arrangerar återvinningshelg

Återvinningshelgen den 24-26 september - Svenskarna har byrĂ„lĂ„dan full av vĂ€rdefulla skatter.
​För att öka Ă„tervinningen av smĂ„ elprodukter genomförs Återvinningshelgen den 24-26 september 2010.

Satsningen görs i hela landet och Àr ett perfekt tillfÀlle att rensa hemma och göra en insats för miljön. I svenska folkets hem finns mÀngder av elprodukter som bara vÀntar pÄ att Ätervinnas, exempelvis 15 miljoner gamla mobiltelefoner. VÀrdefulla material som kan ÄteranvÀndas till nya produkter, el eller fjÀrrvÀrme förloras om produkterna ligger kvar hemma istÀllet för att Ätervinnas.

Svenskar Àr vÀrldsledande dÄ det gÀller Ätervinning. Vi Àr miljö- och resursmedvetna och har tillgÄng till ett vÀl fungerande Ätervinningssystem. Vi Àr dock sÀmre pÄ att Ätervinna smÄ elprodukter som lÀtt blir liggande i en lÄda, sÄsom batterier, mobiltelefoner, glödlampor och elektriska leksaker.

— Vi vill lĂ€ra svenska folket att det Ă€r viktigt att Ă€ven Ă„tervinna saker som glödlampor, batterier, hĂ„rfönar och radioapparater. LĂ€gg dem inte i byrĂ„lĂ„dan utan Ă„k med dem till en Ă„tervinningscentral, uppmanar Ulrika Eliason, informations- och marknadschef pĂ„ El-Kretsen.

Snabb teknikutveckling gör att utbudet av smÄ elprodukter ökar och att priserna blir lÀgre. Den nya Radio och TV lagen som kom 2010, innebÀr en början pÄ övergÄng till digitala radiosÀndningar. Detta innebÀr pÄ lÄng sikt att minst 20 miljoner radioapparater kommer att behöva bytas ut. Vi köper dessutom allt fler nya elprodukter. Varje Är sÀljs till exempel cirka 250 000 hÄrfönar och sammanlagt finns cirka 4-5 miljoner hÄrfönar i de svenska hemmen.

Denna utveckling innebÀr att det ocksÄ Àr viktigt att vi lÀr oss hur vi ska ta hand om dessa produkter dÄ de inte lÀngre fungerar. Elprodukter som hamnar i naturen kan skada miljön, och det Àr Àven ett resursslöseri dÄ de innehÄller material som guld, silver, plast och metaller som kan anvÀndas för att tillverka nya produkter, el och fjÀrrvÀrme.

Återvinningshelgen den 24-26 september 2010
För att informera det svenska folket om vikten av att Ă„tervinna Ă€ven smĂ„ elprodukter arrangerar El-Kretsen, nĂ€ringslivets servicebolag för insamling och Ă„tervinning av uttjĂ€nt elektronik och batterier, Återvinningshelgen den 24-26 september 2010. Tanken Ă€r att helgen ska vara en uppmaning och inspiration till mĂ€nniskor att samla all sin elektronik och ta sig till sin nĂ€rmsta Ă„tervinningscentral. Alla Sveriges 290 kommuner har inbjudits att delta.

— Under 2009 samlade vi in nĂ€stan 16 kilo elprodukter per person. Vi Ă€r duktiga pĂ„ att lĂ€mna in vĂ„ra stora elprodukter som kylskĂ„p och tv-apparater, men kan bli bĂ€ttre pĂ„ att Ă€ven Ă„tervinna smĂ„ elprodukter. Om jag som privatperson Ă„tervinner min kasserade mobiltelefon istĂ€llet för att lĂ€gga den i byrĂ„lĂ„dan, kan jag göra skillnad, och om alla mĂ€nniskor skulle Ă„tervinna har vi tagit ett stort kliv i arbetet att ta tillvara pĂ„ miljön och vĂ„ra gemensamma resurser, sĂ€ger Ulrika Eliason, Informations- och marknadschef pĂ„ El-Kretsen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2