Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 20 oktober 2000

Ericssons telefoner flyttar till Asien

Ericsson flyttar tillverkning av mobiltelefoner till lågprisländer i Asien, Latinamerika och Östeuropa. I stället för telefoner ska Kumlafabriken tillverka radiobasstationer. Målet är att spara in 10 av de 16 miljarder kronor som lurarna beräknas gå back i år.
I samband med kvartalsrapporten i dag presenterade Ericsson ytterligare åtgärder för att försöka vända förlustaffären mobiltelefoner. Ericssons Kumlafabrik slutar tillverka mobiltelefoner och ska i stället bygga system för 3G och GSM. Fabriken i amerikanska Lynchburg säljs till legotillverkaren SCI som ska tillverka radiobasstationer åt Ericsson. SCI tillverkar ju sedan tidigare Axeväxlar åt Ericsson i Skottland. Därmed blir Linköping Ericssons enda telefonfabrik i Sverige med ansvar för nya telefoner. Huvudansvaret för tillverkning av 3G-utrustning ligger som tidigare kvar på fabriken i Gävle.

"Vi måste förbereda oss för den explosionsartade tillväxt vi ser inom bara något år på 3G-området. Dessutom har vi gett högsta prioritet på att återfå lönsamheten inom vår mobiltelefontillverkning", säger Ericssons vd Kurt Hellström i ett uttalande.

Vidare ska Ericsson fokusera sin produktportfölj till lurar för de mest utbredda standarderna gsm och UMTS. Telefoner för de andra standarderna, CDMA och TDMA, ska fortsätta tillverkas. Men det primära syftet med den produktionen blir att stödja de operatörer som köpt CDMA- och TDMA-system av Ericsson.

Ericsson betonar också i kvartalsrapporten att det är viktigt att ha egen telefontillverkning för att kunna sälja mobilsystem.

Ericsson fördjupar också samarbetet med taiwanesiska Arima som tillverkar lågpristelefoner med åt Ericsson. Arima ska inte bara tillverka utan även utveckla lurarna, vilket frigör utvecklingsresurser hos telejätten.

Av samma anledning flyttar Ericsson forskningsresurser i Sverige från mobiltelefoner till produkter för GPRS och 3G.

Åtgärderna ska vara genomförda under första kvartalet nästa år och ska ge effekt på lönsamheten redan 2001. År 2002 ska besparingarna årligen uppgå till 10 miljarder kronor. Inga personer ska behöva sägas upp i Kumla och Lynchburg, skriver Ericsson i rapporten.

Under helåret 2000 kommer Ericsson förlora 16 miljarder kronor på mobiltelefontillverkningen, varav 10,1 miljarder under sista kvartalet. Av de 16 miljarderna beror 4,5 på problem med komponentförsörjning och 3,5 på valutakursförändringar.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-09-25 19:10 V11.1.0-1