Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 13 november 2001

Euron skulle öka svensk utrikeshandel

Sveriges handel med EMU-lÀnderna skulle öka kraftigt om Sverige gick med i EMU. PÄ sikt handlar det om en ökning med upp till 50 procent
Det Àr en av de viktigaste slutsatserna i en ny rapport som presenterades pÄ ett seminarium arrangerat av Svenskt NÀringsliv den 12 november. Författare Àr Berkeleyprofessorn Andrew K Rose, som Àr en av vÀrldens ledande handelsforskare.

Andrew K Rose skrev tillsammans med professor Jeffrey A Frankel en av bilagorna till den svenska utredningen "Sverige och EMU" ledd av professor Lars Calmfors. Calmforsutredningen presenterades för fem Är sedan och rekommenderade att Sverige skulle "vÀnta och se". Nu har professor Rose genomfört en analys med delvis nya metoder, dÀr en av slutsatserna Àr att svensk utrikeshandel skulle öka kraftigt vid medlemskap.

Analysen bygger pĂ„ data frĂ„n det nittiotal lĂ€nder som ingĂ„r i nĂ„gon form av valutaunion. Den jĂ€mför handelsströmmarna mellan lĂ€nder som ingĂ„r i valutaunioner respektive lĂ€nder som stĂ„r ensamma. Åtskilligt annat Ă€n den gemensamma valutan kan givetvis pĂ„verka utrikeshandeln, sĂ„som gemensamt sprĂ„k, geografiska avstĂ„nd med mera. Men Ă€ven nĂ€r dessa faktorer hĂ„lls konstanta framkommer att en gemensam valuta har en stor och positiv effekt pĂ„ handeln.

En ökning av handeln innebÀr ocksÄ en ökning av bruttonationalprodukten, BNP, och landets vÀlstÄnd. Eftersom Sverige Àr ett öppet land och redan har starka handelsband med EMU-lÀnderna förstÀrks denna effekt ytterligare. Om Sveriges handel med EMU-lÀnderna ökar med 50 procent ökar BNP med cirka10 procent.

- Att utrikeshandeln ökar kraftigt med euron Àr en viktig slutsats som stÀrker argumenten för att ocksÄ Sverige ska vara med, sÀger Jonas Frycklund, EMU-ansvarig pÄ Svenskt NÀringsliv. NÀr handeln ökar blir hela landet rikare och vÄr vÀlfÀrd bÀttre.

LĂ€s hela rapporten
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2