Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 09 november 2010

Lindström ny VD hos Optronic

Joacim Lindström, som varit i bolaget i 3 Är och haft rollen som vice vd sedan 1,5 Är tillbaka, har tilltrÀtt som ny VD för Optronic AB.
Under de senaste Ă„ren har Optronic investerat i större lokaler, effektivare maskinpark och anstĂ€llt nya medarbetare, trots vĂ€rldsomspĂ€nnande lĂ„gkonjunktur. Nu Ă€r bolaget redo att ta nĂ€sta steg i utvecklingen. Rickard Åström, tidigare vd för Optronic, kommer att fortsĂ€ttningsvis fokusera pĂ„ sitt arbete som vd för Fotonic. Åström behĂ„ller samtidigt en aktiv roll i Optronic, med sĂ„vĂ€l Ă€garintressen som styrelseplats.

– Det kĂ€nns som ett utmĂ€rkt tillfĂ€lle att göra förĂ€ndringen, vi har en oerhört mĂ„linriktad och stabil organisation och jag Ă€r övertygad om att Joacim kommer att göra ett bra arbete som ledare. Personligen ser jag fram emot att bygga upp Fotonic och förverkliga möjligheterna med den nya time-of-flight-tekniken, sĂ€ger Rickard Åström.

Starka indikationer visar att marknaden nu vĂ€nt uppĂ„t pĂ„ allvar för Optronic. Prognosen för Ă„ret pekar mot en omsĂ€ttning pĂ„ nĂ€rmare 160 miljoner kronor, vilket Ă€r nĂ„got högre Ă€n de nivĂ„er som bolaget befann sig pĂ„ innan finanskrisen. Joacim Lindström sĂ€ger att Optronic nu har en bra position för att möta en ökad efterfrĂ„gan: – Vi klarade finanskrisen bĂ€ttre Ă€n mĂ„nga av vĂ„ra konkurrenter och orsaken Ă€r att vi fortsatt fĂ„ nya förtroenden frĂ„n bĂ„de befintliga och nya kunder, Ă€ven under nedgĂ„ngen. Men krisen var en hĂ„rd prövning för alla i branschen och det gĂ€llde Ă€ven för oss.

FrĂ„n vinstmarginaler pĂ„ 7 % gick Optronic igenom finanskrisen med ett nollresultat. Samtidigt minskade ocksĂ„ omsĂ€ttningen med cirka en tredjedel, till cirka 100 miljoner kronor. VĂ€ndningen ser ut att ha kommit under slutet av fjolĂ„ret och bolaget kan för det senaste verksamhetsĂ„ret redovisa en vinstmarginal pĂ„ cirka 2 %. – De senaste Ă„ren har vi ocksĂ„ ökat produktionskapaciteten och stĂ€rkt vĂ„r kompetens vilket gör oss redo att tillgodose marknadens önskemĂ„l.

Fotonic, dĂ€r Åström nu lĂ€gger sin operativa kraft, utvecklar och sĂ€ljer 3D-kameror frĂ€mst avsedda för högteknologisk industri. I bĂ„de produktutveckling och tillverkning av kamerorna kommer bolaget att nyttja Optronic som leverantör. Rickard Åström menar att Fotonic har stor potential: – TillĂ€mpningar som kan förstĂ€rkas av tredimensionella kameralösningar och positionering ökar hela tiden i antal. Det gĂ€ller allt frĂ„n hantering av förarlösa fordon till avancerad medicinsk övervakning. Vi möter hela tiden företag som ser möjligheter att förbĂ€ttra sina produkter med Fotonics time-of-flight-sensorer.

BĂ„de Optronic och Fotonic Ă€gs av bröderna PĂ€hr, Mats och Anders Lövgren tillsammans med Rickard Åström. Åström har arbetat drygt 10 Ă„r hos Optronic och verkat som vd i sju Ă„r.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2