Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Ola Borgstedt Elektronikproduktion | 15 november 2010

Orbit One i stadig expansion

Orbit One fyller upp Siemens BT:s tidigare lokaler med ökande produktion.
NÀr Siemens beslutade att flytta delar av sin tillverkning till Kina och Tyskland förra hösten, var Orbit One en av flera offertgivare för att ta över delar av Siemens tillverkning av elektromekaniska stÀlldon, under tiden produkten fasas ut pÄ cirka 4 Är. Detta passade Orbit One bra eftersom man ville expandera i MÀlardalen och eftersom man ocksÄ kunde ta över en hel del personal med god kompetens.

Det blev affÀr, och de nya lokalerna togs över i april, tillsammans med över 70 anstÀllda. De 20 anstÀllda i JÀrfÀllafabriken fick flytta till Huddinge i juni. Idag Àr man över 100 personer, pÄ grund av tillvÀxt bÄde för de tidigare OrbitOne-produkterna och Siemenssortimentet.

I fabriken i Huddinge finns fortfarande en del tomma ytor kvar, och dĂ€r skall Distatic frĂ„n Älvsjö flytta in under hösten.

Distatic förvÀrvades av Orbit One i juli i Är. Företaget har yt- och hÄlmontering och tillverkning av smÄ serier av kretskort som kompletterar Orbit One bra. Speciellt Àr Distatic starka inom prototyptillverkning, vilket Orbit One saknar i Stockholm. PÄ sÄ sÀtt blir nu företaget en mer komplett tillverkare.

Boxbuild

— Orbit One vill utveckla en verksamhet som verkar inom enhetstillverkning (boxbuild) och hitta kunder som vill att vi tar helhetsansvar, Ă€ven för fĂ€rdiga produkter sĂ€ger Ola Borgstedt, Marketing Manager pĂ„ Orbit One. Vi vill gĂ€rna vara med frĂ„n ett tidigt stadium i konstruktion, bygga prototyper samt förbĂ€ttra konstruktionen för en smartare tillverkning.

Orbit One kan förutom att erbjuda tillverkning av kretskort ocksÄ köpa mekanik, bygga till exempel apparatlÄda, testa, konfigurera, programmera, paketera i sÀljlÄda, lagra, distribuera till slutkund och dessutom ta ansvar för eftermarknad.

— Vi trĂ€ffar mĂ„nga smĂ„ och medelstora företag som Ă€r duktiga pĂ„ att ta fram och sĂ€lja sina produkter, men som sedan inser att det Ă€r tufft med till exempel tillverkning och logistik som tillkommer, sĂ€ger Ola Borgstedt.

PÄ Orbit One tror man att det Àr svÄrt att tillverka endast kretskort i stora serier i Sverige och bli lönsam pÄ det. NÀr produkten Àr stabil kan den ofta produceras billigt i lÄgprislÀnder.

MÄnga företag tycker ocksÄ att det Àr komplicerat att ta hela sin produkt till frÀmmande lÀnder. Det blir stora avstÄnd, ofta sprÄkbarriÀrer och tröga processer. För mindre kunder som har smÄ volymer av vÀldigt ÀndringsbenÀgna och komplexa produkter, Àr det ofta stora fördelar att ha produktionen i Sverige.

Eftermarknad

Orbit One erbjuder sig ocksÄ att ta hand om eftermarknadstjÀnster Ät sina kunder, en tjÀnst som naturligtvis betingar ett pris. Orbit One hÄller dÄ ett buffertlager som kunden Àger, men dÀr Orbit One kan skicka utbytesdelar inom 24 timmar frÄn felanmÀlan. Företaget tar ocksÄ tillbaka en felaktig produkt, för att sedan laga den och eventuellt ÄteranvÀnda.

Orbit One har mÄnga kunder inom medicinsk elektronik och till exempel olika avancerade system för ljud o bildbehandling dÀr Orbit One varit med vid utveckling och produktionsanpassning av produkten.

15% anvÀnder konceptet idag

Orbit One har knappt 100 kunder idag, varav 10 Àr ganska stora. Av kunderna anvÀnder sig 10 - 15 av helhetskonceptet idag.

— Det gĂ„r bra att sĂ€lja in konceptet till smĂ„ och medelstora kunder, som tycker det Ă€r besvĂ€rligt med produktion, sĂ€ger Ola Borgstedt. Stora industrikunder som redan har egen produktion och distribution Ă€r dĂ€remot mindre intresserade.

De mindre kunderna vÀljer ofta att lÄta Orbit One producera deras produkt i stÀllet för att bygga en egen produktion.

SmÀrtsam komponentbrist

Komponentbristen som branschen i helhet lider av Àr svÄr för företaget.

— Vi informerar kunderna om att de mĂ„ste lĂ€gga lĂ„nga order och förlĂ€nga prognoserna, för annars finns det risk för störningar, sĂ€ger Ola Borgstedt. En del komponentleverantörer kan lova leverans en viss vecka, och en vecka innan leverans kan det hĂ€nda att den flyttas flera veckor framĂ„t. Inköpsavdelningen Ă€r hĂ„rt anstrĂ€ngd. Vi kan ibland hitta komponenter pĂ„ spotmaknaden, men dĂ„ till ett högre pris. DĂ„ fĂ„r kunden vĂ€lja om de vill betala det högre priset.

Ola Borgstedt ser för nÀrvarande inga tecken pÄ att komponentbristen lÀttar. En del leverantörer har blivit bÀttre, men en del har ocksÄ blivit sÀmre. De lÄnga leveranstiderna gÀller dock frÀmst elektronikkomponenter, problemet finns inte lika framtrÀdande pÄ mekanikkomponenter.

Maskininvesteringar och nyanstÀllningar


Orbit One gör löpande maskininvesteringar. NÀsta mÄnad kommer företaget att investera i röntgen-utrustning i Ronnebyfabriken. Personellt har Orbit One ökat med 10 till 15 fler anstÀllda i Huddinge-fabriken. I Ryssland har man vuxit till mer Àn 50 anstÀllda, frÄn 35 anstÀllda för ett Är sedan. I Polen Àr man över 70 idag, frÄn drygt 50 anstÀllda förra sommaren. I Ronneby finns nu cirka 150 anstÀllda, ett antal som enligt företagets policy Àr en lÀmplig storlek för att vara snabb och flexibel. Vid ytterligare tillvÀxt investerar Orbit One om möjligt gÀrna i en ny fabrik och dÄ för att ocksÄ öka nÀrheten till kunder. Kalixfabriken har runt 40 anstÀllda och gÄr med hög belÀggning.

Genom finanskrisen med oförÀndrad omsÀttning


— Orbit One har klarat resultatet bra genom hela krisen, sĂ€ger Ola Borgstedt. Vi har inte tappat omsĂ€ttning – mycket beroende pĂ„ vĂ„rt kundsegment. Vi har mycket lite inom bilindustrin och vi Ă€r smĂ„ pĂ„ telekom. Under hela krisen har vi legat pĂ„ budget och dĂ€refter expanderat med nya kunder successivt.

Företaget har ocksÄ aktat sig för att bli alltför beroende av en stor kund. De största kunderna bör inte belÀgga mer Àn cirka 15% av produktionskapaciteten. SiemensaffÀren Àr dock nÄgot över, men garanteras genom ett lÄngt kontrakt som sÀkrar affÀren.

— Nu har vi en ny utmaning att fylla upp vĂ„r nya fabrik i Huddinge med mer traditionell elektroniktillverkning och boxbuild, avslutar Ola Borgstedt.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1