Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 26 november 2010

Journalister berättade halvledarhistoria

Inför ett 40-tal intresserade studenter berättade Adam Edström och Göte Fagerfjäll om halvledarindustrins utveckling.
I går hölls Halvledardagen på KTG i Kista, då ett antal elektronikföretag träffar studenter.

Fyra föredrag hölls också varav det första hölls av Adam Edström från Elektroniktidningen och Göte Fagerfjäll från Elektronik i Norden. Presentationen började med en bild på Jack Kilbys första IC-krets från 1958 och sedan fortsatt utveckling fram till dagens teknik. Som exempel nämndes att 1973 var priset för 1 Gb halvledarminne 5,4 miljarder kronor, medan det idag ligger på 12 kronor. För att ytterligare åskådliggöra minnesteknikens utveckling rullades en gammaldags hålremsa av papper ut bland raderna av studenter.

Adam Edström och Göte Fagerfjäll berättade också om alla de olika intressanta arbeten som finns inom halvledarbranschen i Sverige, även om själva kretsproduktionen flyttat ut från Sverige. Nya material och tekniker togs upp såsom SiC och ZnO samt MEMS-kretsar.

Dragningen avslutades med att blicka framåt mot ett samhälle där bredband snart finns överallt, programvaran finns i molnet och LTE har införts.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-09-21 11:51 V11.0.0-2