Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 26 november 2010

Grafen på Halvledardagen

Max Lemme höll föredrag om grafen för intresserade studenter pÄ Halvledardagen.
Max Lemme, som kommer frÄn Harvard University och Àr gÀstprofessor pÄ KTH, höll föredrag om grafen, dess framstÀllning och dess egenskaper pÄ KTH:s halvledardag i Kista igÄr.

Årets nobelpris i fysik gick som bekant till Andre Geim och Konstantin Novoselov för deras ”banbrytande experiment rörande det tvĂ„dimensionella materialet grafen”. De tvĂ„ framstĂ€llde först grafen med hjĂ€lp av grafit och vanlig kontorstejp som de anvĂ€nda för att dela grafiten i allt tunnare skikt.

Max Lemme redogjorde för ett antal mer industrianpassade tekniker för att framstÀlla grafen, bland annat med hjÀlp av epitaxi.

En teknik som nÀmndes gÄr ut pÄ att vÀxa kiselkarbid pÄ en kiselwafer vid 1000 grader och sedan förÄnga bort kisel vid cirka 1500 grader, sÄ att ett monolager grafen blir kvar pÄ skivan.

En annat teknik gÄr ut pÄ att lÄta metan och vÀtgas flöda över ett kopparsubstrat vid 900 grader. Ytterligare tekniker omtalades ocksÄ, bland annat CVD-deponering pÄ plastfilm.

Grafen har med sina unika elektriska egenskaper har enorm potential som material för att tillverka komponenter och ledare. Att ett monolager grafen Àr nÀstan helt transparent (2,3% av ljuset absorberas) gör att det kan anvÀndas för kontaktering i solceller och pekskÀrmar, men ocksÄ i elektroniskt papper, e-klÀder, och för att lagra energi i snabbladdade ultrakondensatorer, för att nÀmna nÄgra av alla de omrÄden dÀr det nya materialet kan nyttjas.

Max Lemme avslutade med att understryka att grafen inte lÀngre Àr en laboratorieprodukt utan att det nu finns i massproduktion.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1