Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 30 november 2010

ABB tar order värd 125 miljoner dollar i Belgien

ABB har tagit hem en order vÀrd 125 miljoner dollar frÄn det belgiska företaget C-Power NV pÄ en överföringslÀnk för att ansluta en vindkraftpark 30 kilometer utanför den belgiska kusten till elnÀtet pÄ land.
KraftlÀnk ska transportera 325 megawatt grön el till det europeiska elnÀtet. ABB:s enheter Offshore Wind Connections i VÀsterÄs samt High Voltage Cables i Karlskrona levererar ordern.

KraftlÀnken Àr en del av utbyggnaden av vindkraftparken Thornton Bank. I projektets första fas byggdes sex vindturbiner med en total kapacitet av 30 megawatt, vilka anslöts till land via en temporÀr lÀnk levererad av ABB. Den andra och tredje fasen innebÀr att ytterligare 48 vindturbiner ska byggas samt att hela vindkraftparken med en total kapacitet av 325 megawatt ska fÄ en permanent lÀnk till fastlandet.

ABB ska ansvara för systemkonstruktion, tillverkning, leverans och driftsÀttning av den havsbaserade transformatorstationen inklusive plattformen, sÄvÀl som de sjö- och landbaserade kabelsystemen.

”Att ansluta förnybara energikĂ€llor till elnĂ€tet Ă€r en viktig del i anstrĂ€ngningarna att tillgodose den ökande efterfrĂ„gan pĂ„ el och samtidigt motverka klimatförĂ€ndringar”, sĂ€ger Peter Leupp, chef för ABB:s division Power Systems. ”ABB har den teknik, kompetens och erfarenhet inom omrĂ„det som krĂ€vs för att stödja kunder som C-Power att uppnĂ„ dessa mĂ„l.”

Vindturbinerna ska anslutas via undervattenskablar för mellanspÀnning fram till transformatorstationen till havs dÀr spÀnningen höjs till 150 kV och överförs till elnÀtet pÄ land. Inmatningen i elnÀtet kommer att ske vid transformatorstationen Slijkens i Bredene, cirka 3 kilometer in frÄn kusten.

Vindkraftparken planeras att tas i drift 2013 och förvÀntas reducera koldioxidutslÀppen med 450 000 ton per Är jÀmfört med de mest effektiva gasdrivna kraftverken. Vindkraftparken förvÀntas generera 1 000 gigawattimmar el per Är, motsvarande behovet för 600 000 mÀnniskor i Belgien.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1