Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Embedded | 01 december 2010

4G betyder nya stora möjligheter med M2M

De flesta företag planerar att investera i 4G men Àr oroade över priset. Men investeringen kan i realiteten lÀtt visa sig att bli en besparing.
För M2M (Maskin-till-Maskin kommunikation) börjar spela en allt viktigare roll nÀr det gÀller kvalitetsökningar och kapacitetsutnyttjanden och sett i det ljuset Àr 4G en kostnadsbesparande investering. M2M-tekniken kan hjÀlpa industriföretagen i den internationella konkurrensen; inte minst öppnas nya möjligheter för övervakning, styrning och avlÀsning med 4G-standarden.

Med det nya 4G-nÀtet blir M2M mer funktionellt genom att 4G kan utnyttja befintlig infrastruktur samtidigt med att den baseras pÄ IP-data och inte bara Àr optimerat pÄ röstkommunikation. Med det öppnar G4-nÀtet möjligheter för en delvis ny affÀrslogik inom M2M. Mer intelligens, snabbare uppkoppling och möjlighet att prioritera trafiken i 4G-nÀtet, jÀmfört med nuvarande standarder.

Ett exempel pĂ„ besparande och funktionell M2M kan finnas inom produktion av livsmedel, dĂ€r varje minut Ă€r dyrbar och ett avgörande krav Ă€r att det inte fĂ„r gĂ„ mer Ă€n en mycket begrĂ€nsad tid mellan skörd och processad, fryst och förpackad produkt. Detta krĂ€ver enorm resurskapacitet. Eller gör det? Med M2M blir det enklare. En rimlig lösning Ă€r att skördemaskinen via G4-nĂ€tet talar om att ”nu Ă€r vi igĂ„ng” samt storleken pĂ„ och berĂ€knad ankomsttid för skörden. Informationen skickas till fabrikens planeringssystem och sĂ€kerstĂ€ller produktionskapacitet. Lastbilen som senare transporterar skörden till fabriken skickar dĂ€refter mer information om ankomsttid och mĂ€ngd, för finplanering. SĂ„dana lösningar Ă€r i slutĂ€ndan mycket effektiva eftersom kapacitetsutnyttjandet maximeras. Med ett pĂ„kopplat spĂ„rbarhetssystem kan man ocksĂ„ fĂ„ en kontinuerlig kontroll pĂ„ kvaliteten i just denna specifika skörd.

Ett annat omrĂ„de med potential inom M2M Ă€r underhĂ„ll. Kostnaderna för underhĂ„ll Ă€r omvittnat vĂ€ldigt höga. Flera internationella studier pekar exempelvis pĂ„ att onödigt underhĂ„ll uppgĂ„r i mĂ„nga fall till en anlĂ€ggnings Ă„rliga vinst. Även för maskinparken i fabrikerna har M2M allt ökande betydelse i och med att man kan lĂ€gga mer intelligens för tillstĂ„ndsbaserat underhĂ„ll centralt och mer avhjĂ€lpande underhĂ„ll lokalt.

Avancerade maskiner Àr mycket dyra investeringar som skall kunna ge bra avkastning. TyvÀrr kan kostnader för stillestÄnd eller icke optimalt utnyttjande ibland bli en kostsam affÀr som urholkar investeringen. Med M2M kan man istÀllet till exempel lÄta maskintillverkaren sjÀlv, via 4G-modem övervaka och optimera inte bara en maskin utan mÄnga maskiner pÄ global basis frÄn en central punkt. Detta Àr som synes en förÀndrad affÀrslogik med en ny och mer effektiv rollfördelning mellan maskintillverkare och produktionsanlÀggningen. Med den nya tidens mycket snabbare M2M kopplad till 4G fÄr svensk industri mÄnga fler möjligheter för automatisering och kommunikation mellan geografiskt spridda enheter. Det gÀller hela tiden att ligga före och göra ny teknik praktisk för att öka produktiviteten i produktionen.

Christer RamebÀck
Senior Vice President
Prevas AB
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2