Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 02 december 2010

Samsungs chip bereder vägen att betala via mobilen

Snart kan man betala varor i kassan, köpa bussbiljetter, lĂ„sa upp dörrar och mycket annat direkt via mobilen. Konceptet kallas NFC – Near Field Communications – och Ă€r enkel och sĂ€ker dataöverföring mellan mobil och mottagare.
Samsung lanserar nu ett NFC-chip med inbyggt minne och som Àven fungerar dÄ mobilens batteri Àr urladdat.

– Om fem Ă„r tror man att var fjĂ€rde mobil som sĂ€ljs har ett NFC-chip, sĂ€ger Andreas Norberg, teknisk chef för Samsungs mobiltelefoner i Norden.

NFC, Near Field Communications, Ă€r en standard för dataöverföring vid korta avstĂ„nd pĂ„ upp till tio centimeter. Har mobiltelefonen ett NFC-chip hĂ„ller man upp mobilen mot en mottagare för utbyte av data. Det kan exempelvis vara för att betala en vara eller varför inte att lĂ„sa upp en dörr – just nu pĂ„gĂ„r ett NFC-projekt pĂ„ Clarion Hotel i Stockholm dĂ€r gĂ€sten anvĂ€nder en Samsungmobil för att öppna och lĂ„sa dörren till sitt rum.

Samsung lanserar nu ett energisnÄlt NFC-chip som dessutom Àr det första i sitt slag som har inbyggt minne, ett sÄ kallat flashminne. Det nya NFC-chipets energiförbrukning har minskats med upp till tjugo procent. DÀrmed gÄr det till och med att göra betalningstransaktioner via NFC-chipet trots att mobilens batteri Àr sÄ pass urladdat att man inte lÀngre kan ringa. Och eftersom chipet har utrustats med ett minne Àr det enkelt att ladda ner uppgraderingar för att ge NFC-chipet utökad funktionalitet. Massproduktion för Samsungs nya NFC-chip Àr planerat att starta under första kvartalet 2011.

– Vi vill öka pĂ„ takten i att fĂ„ ut lösningar och produkter pĂ„ marknaden. DĂ€rför erbjuder Samsung utvecklare olika tekniska lösningar och tjĂ€nster i syfte att snabba pĂ„ utvecklingen, sĂ€ger Andreas Norberg.

Enligt analysföretaget IMS Research vÀntas över 25 procent av alla nya telefoner som sÀljs 2015 ha stöd för NFC-tjÀnster.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2