Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 03 december 2010

Ekonomi snarare än teknik bromsar solel

De största begrÀnsningarna för en kraftigt ökad produktion av solel i Sverige Àr de ekonomiska förutsÀttningarna för egenproducenterna som hejdar utvecklingen.
De största begrÀnsningarna för en kraftigt ökad produktion av solel i Sverige Àr inte för lite solljus eller tekniska problem i kraftsystemet. I stÀllet Àr det de ekonomiska förutsÀttningarna för egenproducenterna som hejdar utvecklingen. Det visar en ny avhandling frÄn Uppsala universitet.

I avhandlingen studeras möjligheter för svenska elkonsumenter, till exempel smÄhusÀgare, att installera solcellssystem. Doktoranden Joakim Widén, vid institutionen för teknikvetenskaper, har ocksÄ tittat pÄ vilka konsekvenser för det svenska kraftsystemet en utbyggnad av en sÄdan elproduktion skulle fÄ.

Undersökningen visar att svenska lÄgspÀnningsnÀt i huvudsak pÄverkas positivt av en mÄttlig utbyggnad av lokal solelsproduktion. Detta genom att spÀnningsprofilerna blir bÀttre och förlusterna minskar. Inte ens nÀr elproduktionen pÄ Ärsbasis nÀrmar sig den totala elanvÀndningen i hushÄllen överstiger nÀtspÀnningarna tillÄtna grÀnsvÀrden. Detta visar att sÄ kallade nollenergihus bör vara möjliga att bygga i Sverige utan större problem.

DÀremot innebÀr de ekonomiska förutsÀttningarna för utbyggnad av solenergiförsörjningen hos egenproducenter ett problem. Som det Àr i dag Àr det inte tillrÀckligt lönsamt att producera egen el för att tillrÀckligt mÄnga ska kunna satsa pÄ det. Enligt avhandlingen skulle sÄ kallad nettodebitering spela en avgörande roll hÀr.

Nettodebitering, som nyligen har utretts av Energimarknadsinspektionen (EI), skulle innebÀra att man fÄr rÀkna av överskottet frÄn sin egen elproduktion mot köpt el. Enligt det förslag som nu ligger frÄn EI skulle bara överskottet fÄ rÀknas av mot en del av elpriset, elnÀtsavgifterna.

– Mina utrĂ€kningar visar pĂ„ nyttan för hushĂ„llen om man skulle fĂ„ rĂ€kna av nettoproduktionen mot hela elpriset. Det i sin tur skulle kraftigt öka utnyttjandet av existerande takytor till ny elproduktion. DĂ€rmed Ă€r det ekonomi snarare Ă€n teknik som bromsar ökad anvĂ€ndning av solenergi, sĂ€ger Joakim WidĂ©n.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2