Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 07 december 2010

Man gripen för smuggling av halvledarkomponenter till Kina

En man frÄn Woodinville, Washington har gjort ett första framtrÀdande i US District Court i Seattle efter att ha anhÄllits i samband med ett försök att smuggla kÀnslig militÀr teknik till Folkrepubliken Kina.
Lian Yang, 46, uppmÀrksammades av FBI i början av förra Äret dÄ agenter blev tipsade att Yang letade efter ett sÀtt att köpa och smuggla vissa varor med restriktioner frÄn USA. BrottsbekÀmpande myndighetspersoner lÄtsades vara möjliga kÀllor för att övervaka Yangs försök.

Yang greps den 3 december 2010 nÀr han skulle ha ett möte med infiltratörerna för att vÀxla kontanter för fem av de komponenter som han hade bestÀllt. Yang anklagas för konspiration för att brutit mot lagen om vapenexportkontroll.

Enligt Ätalet försökte Yang att köpa och exportera 300 strÄlningstÄliga, programmerbara halvledarkomponenter som anvÀnds i satelliter. Delarna har exportrestriktioner och krÀver exportlicens eller godkÀnnande frÄn det amerikanska utrikesdepartementet för att fÄ exporteras. Yang planerade att skapa ett skalbolag i USA för att köpa komponenter, vilket skulle dölja det faktum att delarna skulle skeppas till Kina. Yang planerade att skapa falska inköpsorder som skulle visa att komponenter som lagligen kan exporteras hade köpts, och inte komponenter med exportrestriktioner.

Enligt anklagelserna frÄn början av vÄren och sommaren 2010, trÀffade Yang en person som arbetar med polisen för att diskutera sin önskan att köpa komponenter och sÀtt att fÄ dem. I september och oktober 2010 skedde en rad möten med hemliga agenter som utgav sig för att kunna fÄ tag pÄ komponenterna. Vid ett flertal tillfÀllen har Yang och deltagarna i mötena diskuterat rÀttsliga restriktioner för export av komponenterna.

I slutet av juli 2010 blev Yang förhörd nÀr han ÄtervÀnde frÄn en resa till Kina om komponenter han hade i bagaget. Personal frÄn Customs and Border Protection samt HSI-agenter redogjorde för Yang vilka lagar som rör teknikexport till Kina. Yang har dÀrefter fortsatt att försöka köpa komponenter för export, och ordnat överföring av pengar till ett konto som kontrolleras av dem han trodde skulle hjÀlpa honom. I sjÀlva verket var det konto som öppnats av FBI.

Anklagelserna Àr Ànnu inte bevisade bortom rimligt tvivel i en domstol. Konspiration för att krÀnka USA:s lag om vapenexportkontroll Àr straffbart med upp till fem Ärs fÀngelse.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2