Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 13 december 2010

Tritech levererar intelligent belysningsstyrning till Linköpings kommun

Med hjÀlp av nya LED-armaturer och intelligent styrning under natten sparas mer Àn 70 procent av energikostnaden jÀmfört med konventionella gatubelysningsarmaturer.
Linköpings kommun har byggt en ny gÄng- och cykelvÀg frÄn Vreta Kloster skola till JÀrngÄrden, en strÀcka pÄ ca 2,5km. StrÀckan har belysning med 100 st LED-armaturer. Efter genomförd utvÀrdering finns ytterligare installationer. Upp till 7000 kvicksilverarmaturer ska bytas ut under de nÀrmaste Ären.

Systemet Àr baserat pÄ Meshnet Light Control frÄn Tritech som Àr ett system för intelligent, kostnadseffektiv styrning av gatubelysningsnÀt. I grundförandet kontrollerar systemet tÀnd- och slÀcktider för belysningsnÀtet. Systemet Àr skalbart och kan vid behov byggas ut eller kompletteras med mera komplexa funktioner sÄ som ljusreglering av belysningsgrupper eller enskilda armaturer. För ökad trygghet för kommunens invÄnare finns ocksÄ en larmfunktion om en lampa slocknar. Varje armatur kan styras individuellt vilket gör det möjligt att anpassa belysningen vid, till exempel, utsatta övergÄngsstÀllen. Belysningen kommer under en provperiod att vara tÀnd pÄ 20 W effekt per armatur fram till kl 22.00 och dÀrefter dimras ned till 5 W fram till kl 05.00. LED-armaturerna kommer frÄn Prisma Light AB.

— Det finns en stor besparingspotential med ny belysningsteknik, sĂ€ger Per-Ove Lennartsson pĂ„ Utsikt, som sköter gatubelysningen Ă„t Linköpings kommun. Vi har mĂ€tvĂ€rden frĂ„n den nya belysningen och om vi kör med dimrad belysning under natten sparar vi 72 procent av energin om vi jĂ€mför med den lösning vi hade valt med konventionell teknik. Besparingen Ă€r ett stort steg i Linköpings arbete med att bli en alltmer uthĂ„llig kommun.

— Potentialen för LED och smart belysningsstyrning Ă€r naturligtvis stor dĂ„ det enkelt gĂ„r att pĂ„visa stora kostnadsbesparingar bĂ„de vad gĂ€ller energianvĂ€ndningen och driftkostnader för belysningsnĂ€ten. Under nĂ€rmaste Ă„ren kommer ett stort utbyte av armaturer ske till LED teknik, med tillhörande styrning, inte bara i Linköping utan i hela Sverige. ”Idag finns det drygt tvĂ„ miljoner belysningspunkter i gatubelysningsnĂ€ten. DĂ€rtill tillkommer belysning pĂ„ allmĂ€nna platser, parkeringar, industrier, osv.”, sĂ€ger Krister Alex, Tritech Technology.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1