Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 13 januari 2011

Ny tvättmetod hos Flextronics

Dricksvatten utan gaser ersÀtter aggressiva tvÀttmedel hos Flextronics i Karlskrona.
Flextronics i Karlskrona tvÀttar bort flussrester pÄ cirka 300.000 kretskort per Är. Tidigare anvÀnde man ett alkaliskt tvÀttmedel. Men detta var vÀldigt aggressivt och kunde ibland Àven tvÀtta bort komponenterna.

Torleif Hultin, teknisk projektledare hos Flextronics i Karlskrona, fick upp ögonen pÄ Qlean Scandinavia som pÄstod att de kunde tvÀtta bort fett och olja med vanligt kallt dricksvatten. Det handlar om avjoniserat vatten som sedan filtreras pÄ ett speciellt sÀtt sÄ att salter, kemikalier och mineraler försvinner. Det handlar kort om att fÄ bort gaserna ur vattnet. Detta meddelar Sydöstran.

Flextronics har investerat i en filtreringsanlÀggning som korten nu tvÀttas i. Som en extra bonus har man ocksÄ fÄtt en ytstrÀvhet som sedan höjer kvalitén pÄ lacken, berÀttar Torleif Hultin för Sydöstran.

Detta har gett Flextronics i Karlskrona bÄde miljömÀssiga och ekonomiska vinster dÄ kassationen har sjunkigt pÄ grund av detta. En nackdel Àr dock att vattnet Àven tvÀttar bort skyddande fettskikt som till exempel jÀrndetaljer, vilket kan bidra till problem med rost om man inte Àr vaksam.

Den sÄ kallade Qlean-metoden togs ursprungligen fram för rengöring av fasader och transformatorgropar i stÀllverk, enligt Sydöstran.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2