Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 23 november 2001

Ungern väljer Gripen

Som första NATO-land vÀljer Ungern Gripen. Dagens överenskommelse innebÀr att Ungern leasar 14 svenska Gripen-flygplan under en tioÄrsperiod
Försvarsminister Björn von Sydow undertecknade idag tillsammans med sin ungerske kollega Dr Jånos Szabó ett Memorandum of Understanding (MOU) som innebÀr att Ungern under en tioÄrsperiod leasar 14 Gripen-flygplan som idag Àr operativa i det svenska flygvapnet.

Gripen International, som Àgs av Saab tillsammans med brittiska BAE SYSTEMS, har samtidigt förhandlat fram ett sÄ kallat offset-avtal kopplat till affÀren. Det avtalet kommer att undertecknas redan i december och möjliggör industrisamarbete och ekonomisk utveckling för Ungern.

- Detta Ă€r ett genombrott i Europa och ett viktig steg för oss pĂ„ den internationella marknaden, sĂ€ger Åke Svensson chef för Saab Aerospace i Linköping, som kommer att modifiera flygplanen enligt Ungerskt önskemĂ„l. Sverige Ă€r ett av endast fem lĂ€nder i vĂ€rlden som utvecklar avancerade militĂ€ra flygplanssystem. Gripen Ă€r det enda fjĂ€rde generationens stridsflygplan som idag finns i operativ tjĂ€nst. Efter Sverige och Sydafrika blir Ungern det tredje landet som vĂ€ljer Gripen.

Utbildning av flygförare och tekniker kommer inledningsvis att genomföras i Sverige. Modifiering och anpassning till bland annat NATO-standard kommer att ske vid Saab Aerospace i Linköping. De första Gripen-flygplanen kommer att levereras till Ungern under hösten 2004 och kommer att vara fullt operativa sommaren dÀrefter.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-11 12:50 V11.10.5-2