Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ASM Assembly Systems
Elektronikproduktion |

Hur är det att vara del av ett asiatiskt företag?

Det är strax över tre månader sedan Siemens Siplace officiellt blev ASM Assembly Systems. Journalister, nyfikna som de är, tenderar att fråga en faslig mängd med frågor. Vi är inte annorlunda. Så! Hur är det?

Man hör ofta mycket om asiatisk affärstaktik när det kommer till Europa och europeiska företag. Fickknivar, slaktarknivar, machete... det verkar som att alla vassa objekt är ett viktigt verktyg och en viktig del av varje företag. I varje fall om man tror på ryktena. Det finns inga, det kan jag säga på en gång. Vi var därför ganska nyfikna på att se vad Siplace och ASMPT har hållit på med de senaste 3 månaderna. München vibrerar bokstavligen av spänning och entusiasm. Synergi, lagarbete, innovation – alla ord surrar runt stället. Det är förvisso vår, men det är inte enda anledningen. Jag träffar en reserverad, vänlig asiat som håller ett passionerat tal om förvärvet och framtidsplanerna. Så, Mr Lee, varför Siplace? Siplace har ett utmärkt varumärke och rykte och ASMPT fick möjligheten att köpa ett globalt team vars prestationer har kunnat observeras i mer än ett år. Vidare hade omstruktureringen redan gjorts färdig. Det som kvarstår är frågor om externa materialkostnader. Om man tar allt i betänkande är Siplace ett strategiskt tillväxtalternativ för ASMPT. Om vi är framgångsrika med att ta ner de externa kostnaderna kommer vi inte bara kunna öka lönsamheten utan också vår marknadsandel. Vi har ett par projekt som redan är på väg. Jag tycker att vi har gjort goda framsteg även om det kan ta tid att se resultatet från vissa projekt. Saker kan inte förändras över en natt. Ingenjörerna har redan omfamnat förändringarna och lovande prototyper är en vittnesbörd om framgångsrikt samarbete. ”Vi har de första prototyperna, vi testar dem och resultaten är mycket lovande. Vidare vill vi se till att kvaliteten förblir på samma nivå som människor associerar med Siplace. Här kommer det inte att ske några förändringar. Vi kommer inte att kompromissa med kvaliteten”, tillägger Mr Günther Lauber. Vad betyder det för personalen och verksamheten i München? Produktionsstrategin kommer inte att förändras. Faciliteterna i München kommer att förbli den huvudsakliga produktions-siten. Våra faciliteter i Singapore, Siplace Assembly Center Asia, kommer också fortsättningisvis att stå för produktionen av Siplace D-serier. Det är inte logiskt att producera maskiner för den europeiska marknaden i Asien. Lägre produktionskostnader ”äts upp” av fraktkostnaderna. Det förhållandet gäller åt båda håll. Vi kommer använda den kapacitet vi har till vår fulla fördel. Vidare kommer München att vara den huvudsakliga utvecklings-siten och dess R&D-team ”avfyrningsrampen” för nya plattformar och moduler. Det långsiktiga målet är att München ska bli europeiska ASM:s R&D-center. Men! Ord är enkla att slänga ut. Så vi vill ha en närmare titt. På produktionen kanske? Visst, inga problem! Människor här, människor där, människor överallt. Det ser upptaget ut. ”Produktionen pågår för full fart. Orderboken är fylld. Det är faktiskt så mycket att göra att våra temporärt anställda erbjöds ettårskontrakt”, förklarar Frank Zimmermann. Tror du oss inte? Titta på bilderna nedan!
© ASM Assembly Systems / Alla bilder har zoom-funktion. Den mest prominenta interaktionen mellan de två företagen – och det segment där framgången syns tydligast – är forskning och utveckling. Så vem är då bättre att prata med än Vice presidenten för R&D? "Hur kan den här sammanslagningen bli framgångsrik? Det var frågan som WK Lee frågade ganska tidigt. De flesta såna affärer är inte framgångsrika. Från mitt perspektiv är det här extraordinärt. En vd som tittar på förvärvet ur ett långt perspektiv", säger Josef Ernst som introduktion. När man tänker på det verkar det som att Siplace inte riktigt ”passar in” hos Siemens. ASMPT och Siplace verkar ha mer gemensamt. ”Det är inte bara 1 + 1, utan vi kompletterar varandra. Jag är glad att kunna säga att – efter bara tre månaders samarbete – kan vi rapportera våra första framsteg. Något som visar att integrationen inte bara sker på pappret. Det händer och accepteras." Slutsatsen? ”Super duper” summerar ganska bra, skulle jag säga.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-25 14:09 V22.4.31-2
Annons
Annons