Annons
Annons
Annons
Annons
© SACOM Elektronikproduktion | 08 juni 2011

Sanningen om Foxconns Chengdu?

Vid Foxconns årsstämma sade Terry Guo Tai-ming, vd för Foxconn, att företaget är nöjt med de förhållanden som råder vid den nya fabriken i Chaegdu efter om-lokaliseringsprojektet. SACOM ger en annan bild av verkligheten.

Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour (SACOM), den Hong Kong-baserade arbetsrättsorganisationen, håller inte med om Foxconns ståndpunkt. SACOM har nu släppt en video, tillgänglig via deras hemsida, med namnet ”Sanningen om Apples iPad bakom Foxconns lögner”. (Truth of the Apple iPad Behind Foxconn’s Lies) Videomaterialet är från mellan mars och april i år, under den tid då SACOM gjorde undersökningar i Chengdu, vid bland annat den fabrik där tre arbetare nyligen avled efter en explosion. Organisationen dokumenterade enligt deras utsago flera fall av överträdelser mot arbetarnas rättigheter. Det här inkluderar missvisande jobb-annonsering, farlig arbetsmiljö, otillräckliga säkerhetsåtgärder, för hög andel övertid och berövandet av privatliv. De belyste också problemet med de tvångsförflyttningar som jordbrukare tvingades till i spåren av Foxconns investering. Chengdu för Apple "Det åligger Apple att se till anständiga arbetsförhållanden hos sina leverantörer. Sorgligt nog tolererar Apple de kränkningar av arbetsrätten som pågår hos Foxconn. Både Apple och Foxconn hävdar att de följer den uppförandekod och de lokala lagar som gäller trots de fynd som gjorts av icke-statliga organisationer och medier. SACOM uppmanar båda företagen att öppna sina ögon och undersöka verkligheten samt att ta sitt ansvar för arbetarna vid produktionslinjerna”, säger organisationen.
© SACOM / Alla bilder har zoom-funktion. Arbetare ber Apple om beskydd “Vi hoppas att Apple kan investera energi i att se på förhållandena för sina produktionsarbetare”, sade en manlig arbetare i tjugoårsåldern i videon. ”Vi hoppas verkligen att Apple ska hjälpa oss, förstå oss, förstå hur våra liv som produktionsarbetare ser ut”, sade han.
Visa fler nyheter
2020-06-09 11:27 V18.6.11-1