Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Florian Mueller Elektronikproduktion | 14 juni 2011

Jag sa ju det: Apple betalar!

Nokia berÀttade under morgonen att de förlikats gÀllande de mÄnga patentdispyter med Apple som har hÄllit domstolar i USA och Europa sysselsatta ett bra tag.
Dispyten startkade i oktober 2009. Nokia gÄr vinnande ur striden.

Den finansiella strukturen bakom avtalet bestÄr av en engÄngssumma frÄn Apple samt löpande royalties till Nokia under avtalets giltighet. De specifika detaljerna Àr okÀnda.

Det hÀr Àr den utgÄng som jag förutspÄdde vid tidigare tillfÀllen. LÄt mig citera tvÄ av mina tidigare inlÀgg i debatten:

29:e mars 2011:

”Det Ă€r svĂ„rt att se nĂ„gon annan utgĂ„ng Ă€n att Apple kommer att bli tvungna att betala.”

19:e maj 2011:

”Tiden Ă€r nu helt klart pĂ„ Nokias sida pĂ„ olika fronter, och jag tror att Apple mest troligt kommer att fĂ„ betala en 'Nokia-skatt'. ”

Det hÀr ger bÀgge företagen möjlighet att fristÀlla resurser. Apple sitter just nu fast i rÀttsmÄl med tre av de ledande mobilfabrikanterna som anvÀnder Android (Motorola, HTC, Samsung). Nu har inte Nokia nÄgonting i rÀttsvÀg att oroa sig över, men delar av den nya strategin Àr att tjÀna pengar pÄ den patent-portfolio som man sitter pÄ.

De har bevisat sin förmĂ„ga genom att besegra Apple – i den kanske mest bittra dispyt som den hĂ€r industrin har sett till dags datum – och man har visat vad man stĂ„r i begrepp att göra. Andra företag, som Nokia kommer att försöka fĂ„ till betalning av royalties, kommer att behöva tĂ€nka efter lite extra huruvida de verkligen vill ta en strid.

Det Àr ocksÄ viktigt med en översikt av Android. Android Àr nÄgot av en kopia av Apples operativa mjukvara. Android löper alltsÄ en stor risk att övertrÀda samma patent som Apple nu har tvingats betala för.

LĂ„t mig visa hur enorm den hĂ€r konflikten har varit. Det hĂ€r Ă€r ”stridskartan” vid slutet av mars:

© Florian MĂŒller

FrÄgan Àr förstÄs hur mycket Apple egentligen betalar. Teoretiskt sÄ kan det vara en symbolisk summa, men det Àr högst otroligt. Jag tror att Nokia tvingades gÄ ner frÄn sina maximala krav. Annars hade det inte blivit nÄgon förlikning. Men avtalets struktur Àr vÀldigt talande: en kombination av betalning för övertrÀdelser i gÄngna tider och royalites som flödar talar för att det finns gott om pengar att hÀmta för Nokia.

Jag Ă€ger inga aktier i nĂ„got teknikföretag, men om jag var aktieĂ€gare i Apple, dĂ„ skulle jag antagligen se den hĂ€r utgĂ„ngen som gynnsam. Nokia vinner, men det Ă€r en mild förlust för Apple eftersom deras konkurrenter, speciellt de som arbetar med Android, ocksĂ„ kommer att behöva betala Nokia. De flesta av dem kommer antagligen att behöva betala mer i form av ”per-enhet” eftersom de inte har lika mycket intellektuell egendom att lĂ€gga pĂ„ bordet som Apple har.

Ur en konkurrensmÀssig vinkel tror jag dÀrför inte att Apple förlorar mycket. SlutklÀmmen Àr att lönsamheten till och med kan vÀxa eftersom Apples marginaler inte hotas mer Àn Android-teknologins företrÀdare.

-----

Författare: Florian MĂŒller; Mer finns att lĂ€sa hĂ€r.
Annons
Annons
Annons
Annons
LÀs Àven
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2