Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq Elektronikproduktion | 15 juni 2011

Gummistövlar Nokias framtid?

Kronan ser ut att falla av konungen, och den rullar vidare till Samsung och Apple. Regenttiden har varat sedan 1996.
Den japanska investeringsbanken Nomura anger för Reuters att Nokia ser ut att förlora sin status som ledande smartphone-tillverkare... till Samsung under 2Q2011. Nomura förutspÄr Àven att Nokia blir frÄnsprungna av Apple under det tredje kvartalet. HTC kommer antagligen att hinna ikapp Nokia under 2012.

31:a maj vinstvarnade Nokia och lÀt förklara att det inte skulle bli ett lika bra kvartal som planerat. Nokia Àr dock fortfarande vÀrldens största mobiltelefontillverkare totalt eftersom de fortsatt har en stark position inom enheter pÄ basnivÄ och ett större distributionsnÀt pÄ uppgÄende marknader.

Tillbaka till rötterna Àr inte sÄ illa

En gĂ„ng var mottot ”Dit finland gĂ„r, dit gĂ„r vi ocksĂ„”. Nu verkar ”tillbaka till rötterna” som melodin. Nokia Ă€r ett av de stora företagen i vĂ€rlden med brokigast bakgrund. Runt 1865 var Nokia en obskyr papperstillverkare. 1868, för att vara helt exakt, dĂ„ startade gruvingenjören Fredrik Idestam Ă€nnu en fabrik – nĂ€ra den lilla orten Nokia. Andra företag följde snart efter, gummiföretag bland mĂ„nga andra.

Gummiverksamheten under det glada (nÄja) tjugotalet antog Nokia som varumÀrke. Och hÀr kommer de förut nÀmnda stövlarna in i bilden. Förutom stövlar producerade man galoscher och bildÀck, senare gummiband, regnrockar och industridelar.

Efter andra vÀrldskriget köpte Finnish Rubber Works majoriteten av Finnish Cable Works som tillverkade kablar för telegrafer och telefon-nÀtverk. Det senare etablerades som en elektronikavdelning. 1967 gick bolagen samman helt och hÄllet under namnet Nokia Group. Elektronikavdelningen stod dÄ för cirka 3% av försÀljningen och hade fÀrre Àn 500 anstÀllda.

Under den djupa recessionen i början av 90-talet formade man om verksamheten. Fokuset blev telekommunikation och verksamheter som inte sĂ„gs som ”kĂ€rnverksamhet” sĂ„ldes ut. 1998 var Nokia vĂ€rldens största mobiltelefon-tillverkare.

En liten spÀnnande fotnot...

En grupp affÀrsmÀn sÀgs under det tidiga 90-talet ha försökt sÀlja verksamheten till den svenska rivalen Ericsson, de fick dock nobben.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2