Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 11 oktober 2000

Nobelpris till mikrochipets fader

Årets nobelpris i fysik gĂ„r till tre forskare som alla varit med och lagt grunden till det moderna it-samhĂ€llet. Jack Kilby fĂ„r priset för att ha uppfunnit mikrochipet, den integrerade kretsen. Han delar priset med Zhores I Alferov och Herbert Kroemer som har utvecklat snabba komponenter som anvĂ€nds inom mobiltelefoni.
Alla tre utförde merparten av sin intressanta forskning pÄ 50- och 60-talen. Tillsammans med transistorns och datorns uppfinnare stÄr Jack Kilby för de viktigaste uppfinningarna för it-Äldern. Utan den integrerade kretsen hade det aldrig gÄtt att massproducera transistorer för datorer.

1958 hade transistorns slagit igenom, men det var fruktansvÀrt dyrt att tillverka datorer baserade pÄ dem. Man var tvungen att löda ihop tusentals transistorer för att bygga en enkel dator.

Ingenjören Jack Kilby hade bara jobbat pÄ Texas Instruments i tvÄ mÄnader nÀr kollegorna gick pÄ semester i juli 1958. Men som nyanstÀlld hade han ingen rÀtt att ta ledigt. Under sommarveckorna kom han pÄ att sÄvÀl transistorer som motstÄnd och kondensatorer borde gÄ att tillverka utifrÄn en och samma halvledarskiva.

I september samma Är presenterade han en prototyper pÄ en enkel krets uppbyggd av fem olika komponenter. Det var det första chip som innehöll flera olika komponenter byggda pÄ samma halvledarskiva.

Men Kilby brukar inte ses som ensam fader till den integrerade kretsen utan fÄr dela uppfinnartiteln med Robert Noyce pÄ Fairchild Semiconductor som utvecklade en teknik för att koppla samman flera komponenter pÄ ett enda chip.

NÀr ic-kretsarna började masstillverkas sjönk snabbt tillverkningskostnaderna för transistorer. En transistor som kostat 5 dollar pÄ 50-talet hade 1964 sjunkit till 4 cent. Med tiden har tekniken förbÀttrats sÄ att fler och fler transistorer ryms pÄ samma kiselbricka. De senaste Pentium III-processorerna innehÄller 23 miljoner transistorer.

Alferov och Kroemer uppfann och utvecklade optiska och mikroelektroniska komponenter baserade pÄ skiktade halvledarstrukturer. Tekniken anvÀnds idag i satellitlÀnkar, i basstationerna i mobiltelenÀten och i de lasrar som driver de fiberoptiska bredbandsnÀten.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2