Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ÅAC Microtec Elektronikproduktion | 06 september 2011

USA tror på svenska satelliter

ÅAC Microtecs arbete med miniatyrisering och effektivisering av satellitter uppmĂ€rksammas av bĂ„de Nasa och det amerikanska flygvapnets forskningsavdelning. ÅAC öppnar dĂ€rför ett dotterbolag i Silicon Valley.
I juni skrevs ett leveransavtal mellan amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa och svenska Rymdstyrelsen som gör det möjligt för Nasa att samarbeta med Uppsalaföretaget ÅAC Microtec kring smĂ„ och kostnadseffektiva satelliter.

ÅAC har under flera Ă„r arbetat med Försvarets materielverk (FMV) och amerikanska flygvapnets forskningsavdelning (AFRL) under ett bilateralt samarbete. MĂ„let har varit att utveckla en ny arkitektur för autonoma system sĂ„som satelliter och obemannade flygande farkoster. Denna arkitektur Ă€r nu grunden till ÅACs satsning pĂ„ kraftfulla och kostnadseffektiva smĂ„ satelliter som nu vĂ€ckt stort intresse frĂ„n Nasa och övriga rymdvĂ€rlden.

För att demonstrera den nya satellittekniken har ÅAC tillsammans med LATSpace frĂ„n Litauen samt Universitet i Bremen byggt en satellit kallad Venta-1 QuadSat Plug-and-Play (VentaQSPnP) som under vĂ„ren 2012 kommer att skickas upp i rymden frĂ„n Indien.

Amerikanska flygvapnets forskningsavdelning har valt att köpa in sig i VentaQSPnP för att bland annat testa ett mjukvaruradiobaserat modem för Nasas egna satellitkommunikationssystem (TDRS) samt en nyutvecklad Langmuir prob (vetenskapligt instrument som mÀter partikeldensitet i rymden).

- Vi rĂ€knar med att utöka vĂ„r verksamhet under 2011/12 och ta flera ordrar pĂ„ svenska kommersiella satellitplattformar, sĂ€ger ÅAC Microtecs affĂ€rsomrĂ„desansvarige för rymd- och försvar och vice vd Fredrik Bruhn.

För att kunna möta efterfrĂ„gan har ÅAC Microtec pĂ„börjat etableringen av ett amerikanskt dotterbolag i hjĂ€rtat av Silicon Valley i Kalifornien.

- VĂ„rt amerikanska dotterbolag Ă€r i etableringsfasen och kommer vara fullt operativt i slutet av 2011 men har redan nu börjat ta emot produktförfrĂ„gningar och skriva offerter. Vi kommer i huvudsak ha utveckling och tillverkning i Sverige men Ă€ven viss utveckling i USA, sĂ€ger ÅAC Microtecs vd Mats Magnell.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2