Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Foxconn, bild som illustration Elektronikproduktion | 08 september 2011

Ny artikelserie om riskerna för elektronikindustrin

I en artikelserie som spÀnner över nio delar tittar analytikerna hos Charlie Barnhart & Associates pÄ vad som egentligen hÀnder inom elektronikindustrin, frÄn kontrakts-tillverkare, ODM:er, OEM:er och upp till de globala jÀttarna Apple, HP, Foxconn, Flextronics med flera. I dessa nio delar fÄr vi möta de risker som branschen stÄr inför.
Landskapet för den globala kontraktstillverknings-industrin var inne i en trygg period fram tills den stora krisen. Efter det har förÀndringstakten accelererat kraftigt. Nu kan branschen vara pÄ vÀg mot nÄgot som erfarenhetsmÀssigt tidigare inte upplevts och som företagsledningar mÄste fÄ upp ögonen för.

UngefĂ€r sĂ„ lĂ€t varningen till Outsourcing Navigators rĂ„ds-medlemmar möttes förra Ă„ret. Den gick i samma linje som varningen frĂ„n Charlie Barnhart & Associates i en rapport om den eskalerande störningen som drivs av vad som definieras som ”jĂ€ttarna”. Dessa inkluderar kontraktstillverkarna Foxconn och Flextronics, de fem största ODM-företagen och de "mega-globala" OEM-företagen. De hĂ€r företagen Ă€r kollektivt storspelarna inom 3C, (communications, computer and consumer, alltsĂ„ kommunikation, datorer och konsumentartiklar).

Anledningen till att Charlie Barnhart & Associates varnade var att mainstream-industrin och pressen, de som ger den primÀra insikten i ledningarnas arbete, Ànnu inte har förstÄtt hastigheten och djupet i det som nu sker inom den globala outsourcing-industrin utan fastnade istÀllet i diskussionen om den globala ekonomin. Det hÀr överskuggade dessvÀrre vikten av denna varning och till och med i de fall dÀr varningen bars fram till företagens ansvariga sÄ lyssnade de oftast inte.

Varför Àr det hÀr viktigt?

Investerarna ser noggrant pĂ„ vad som hĂ€nder hos Apple och Hewlett Packard. De bevakar och utvĂ€rderar affĂ€rsbesluten baserade pĂ„ deras egna beklagligt otillrĂ€ckliga förstĂ„else gĂ€llande förhĂ„llandet mellan produktion och innovation. De hĂ€r iakttagelserna följer sedan med in i styrelserum i företag av alla storlekar och blir till allmĂ€n sanning – nĂ„got som i sin tur leder till en ökad mĂ€ngd dĂ„ligt beslutsfattande.

Det som Àr bra för Apple Àr inte bra för alla andra, för att uttrycka det milt. Vissa börjar pÄ allvar förstÄ detta men pÄ det stora hela kan börsen vid Wallstreet inte bedöma produktionsstrategier.

JÀttarna har kommit att dominera tillgÀngligheten pÄ komponenter och global tillverkningskapacitet. Om nÄgot gÄr fel pÄ den nivÄn sÄ kÀnner alla av det. NÀr mellanmarknads-OEM:erna ska besluta om sina strategier, oavsett om det gÀller outsourcing, off-shore, near-shore eller allt samtidigt sÄ pÄverkas deras beslut av den kapacitet och globala leveranskedja som jÀttarna styr.

Det hÀr har skapat globalt sett svÄra utmaningar för kontraktstillverkarna.

Nedan följer en liten innehÄllslista över vad som kommer att presenteras som risker i följande artiklar:

1. Priserna sjunker men kostnaderna ökar

2. FÀrre resurser för OEM:er vÀrlden över

3. EfterfrÄgans-cykeln blir kortare

4. AffÀrer sker i högra hastighet

5. Leveranskedjorna koncentreras till Asien

6. Förlusten av institutionell kontinuitet

7. OförutsÀgbar/instabil kapitalmarknad

8. Geopolitisk instabilitet

9. Övertrasserad infrasktrutur i lĂ„gkostnadslĂ€nder

KĂ€lla: http://charliebarnhart.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1