Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq
Elektronikproduktion |

Ett nytt Skeab

Precis utanför Stockholm ligger Skeab Elektronik. Företaget i sig är resultatet av en avknoppning från ABB och tidigare sammanslagningar – senast med kontraktstillverkaren Qfab. När vi träder innanför portarna råder dock harmoni trots att allting är nytt.

Kallt januarimörker brukar för svensk elektronikindustri betyda en sömnig återgång till arbete efter julbord och nyårsfirande. Hos Skeab och Qfab lade man i den högsta växeln från start i och med att styrelserna kom fram till att de två bolagen skulle gå samman. Ett halvår senare sitter nytillträdde vd Christian Löfgren, tidigare vd på Qfab, och produktionschef Tord Eriksson, tidigare vd hos Skeab, vid bordet. Utanför rummet råder febril aktivitet till den grad att det är svårt att tänka sig att en flytt precis ägt rum. Korridorens samtal om kablar och kretskort blir bakgrundsbrus när Christian Löfgren (till höger på bilden) funderar över hur hans roll förändrats: © Evertiq − För min del innebär det dubbel personalstyrka och därmed dubbelt ansvar. Men framför allt är det en väldigt inspirerande uppgift som känns väldigt rolig. Det ställer lite högre krav på att man tänker till när man blir dubbelt så stor över en natt. Tord Eriksson förklarar hur de nu ska leda företaget: − Det är ju så att Christian har varit vd på Qfab och jag för Skeab. Nu delade vi upp det så att Christian blir vd för hela företaget och jag ansvarar för produktionen. Med den uppdelningen får vi mer tid att driva verksamheten. Beslutet att slå ihop var ett resultat av två företag som sökte liknande möjligheter. Det lyckosamma var att det visade sig vara två pusselbitar som passade väldigt väl ihop. − Jag tror att vi båda var i en sökande fas, säger Christian Löfgren. Båda ville ha utveckling. Om jag får prata för Skeabs del så handlade det om att man ville bredda kundbasen. Skeab är ursprungligen ett ABB-företag som genomgick en så kallad ”management buy-out” år 2000. Sedan dess har man haft ett fåtal men väldigt stabila kunder. Det är först på senare år man börjat arbeta mot att bredda.
Qfab var i en situation där efterfrågan översteg kapaciteten. Vi behövde nya resurser; ny fabrik, mer personal och en större organisation.
− Historiskt har vi varit ett ABB-företag så våra kunder har funnits på den sidan, tillägger Tord Eriksson. ABB är ju inte ett enda bolag men tillsammans var de helt dominerande hos oss, så dominerande att ABB själva tyckte att vi skulle bredda oss. För Qfabs del var situationen en annan. Skeab hade drabbats hårt av krisen eftersom deras kundbas varit relativt smal. Qfab å andra sidan hade klarat sig närmast helskinnande genom sin bredd och till och med gått mot rekordår. Det man istället saknade var expansionsmöjligheter förklarar Christan Löfgren: - Qfab var i en situation där efterfrågan översteg kapaciteten. Vi behövde nya resurser; ny fabrik, mer personal och en större organisation. Ett enkelt sätt att komma vidare är att hitta en partner på samma nivå. Eftersom vi båda har varit verksamma i samma kommun kände vi till varandra och därför blev det naturligt. Vi har två verksamheter som verkligen kompletterar varandra snarare än konkurrerar. Hur blev reaktionerna på golvet? − De tyckte nog att det var spännande och lite intressant, säger Christan Löfgren. Det är så klart att det är läskigt med förändringar, sådan är man ju själv också. Samtidigt tycker ju människor alltid att det är intressant när det utvecklas. I ett större bolag finns större möjligheter också, att göra karriär och att påverka sina möjligheter. Han är också noga med att det nu får ta den tid det tar: - Vi brukar säga att en pusselbit om dagen faller på plats. Man måste ha repsekt för att människor påverkas när det blir förändringar. Information är a och o. Om arbetssituationen inte är god är man inte lycklig som människa. Ute på golvet tycks det dock som att man har lyckats med det man satte ut att göra: Harmonisera verksamheten och få igång produktionen. I vita skyddsrockar fortgår arbetet som aldrig förut. Var sak har sin plats, var arbetsbänk ser redan inarbetad ut. På somliga ligger verktygen ordnade närmast kronologiskt, på andra råder en mer slumpartad ordning. Gemensamt för dem alla är att det verkar finnas mycket att göra. Maskiner och människor samsas i miljön och det ser på sätt och vis ut som att Qfab och Skeab verkligen är två pusselbitar som passar väl ihop. Christian Löfgrens ord får avsluta: − Fabriken är på plats, maskinerna är på plats. Nu har vi bara finliret kvar. Prio ett var att komma igång efter flytten och vi var igång redan efter fyra dagar. När man väl är igång är det alltid massa detaljer kvar – såna som inte behövs för produktionen men för ordning och reda, trivsel och estetik. Det är sådant vi jobbar på nu.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-03-28 10:16 V22.4.20-1
Annons
Annons