Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq Elektronikproduktion | 12 september 2011

Ett nytt Skeab

Precis utanför Stockholm ligger Skeab Elektronik. Företaget i sig Ă€r resultatet av en avknoppning frĂ„n ABB och tidigare sammanslagningar – senast med kontraktstillverkaren Qfab. NĂ€r vi trĂ€der innanför portarna rĂ„der dock harmoni trots att allting Ă€r nytt.
Kallt januarimörker brukar för svensk elektronikindustri betyda en sömnig ÄtergÄng till arbete efter julbord och nyÄrsfirande. Hos Skeab och Qfab lade man i den högsta vÀxeln frÄn start i och med att styrelserna kom fram till att de tvÄ bolagen skulle gÄ samman.

Ett halvÄr senare sitter nytilltrÀdde vd Christian Löfgren, tidigare vd pÄ Qfab, och produktionschef Tord Eriksson, tidigare vd hos Skeab, vid bordet. Utanför rummet rÄder febril aktivitet till den grad att det Àr svÄrt att tÀnka sig att en flytt precis Àgt rum. Korridorens samtal om kablar och kretskort blir bakgrundsbrus nÀr Christian Löfgren (till höger pÄ bilden) funderar över hur hans roll förÀndrats:

© Evertiq

− För min del innebĂ€r det dubbel personalstyrka och dĂ€rmed dubbelt ansvar. Men framför allt Ă€r det en vĂ€ldigt inspirerande uppgift som kĂ€nns vĂ€ldigt rolig. Det stĂ€ller lite högre krav pĂ„ att man tĂ€nker till nĂ€r man blir dubbelt sĂ„ stor över en natt.

Tord Eriksson förklarar hur de nu ska leda företaget:

− Det Ă€r ju sĂ„ att Christian har varit vd pĂ„ Qfab och jag för Skeab. Nu delade vi upp det sĂ„ att Christian blir vd för hela företaget och jag ansvarar för produktionen. Med den uppdelningen fĂ„r vi mer tid att driva verksamheten.

Beslutet att slÄ ihop var ett resultat av tvÄ företag som sökte liknande möjligheter. Det lyckosamma var att det visade sig vara tvÄ pusselbitar som passade vÀldigt vÀl ihop.

− Jag tror att vi bĂ„da var i en sökande fas, sĂ€ger Christian Löfgren. BĂ„da ville ha utveckling. Om jag fĂ„r prata för Skeabs del sĂ„ handlade det om att man ville bredda kundbasen. Skeab Ă€r ursprungligen ett ABB-företag som genomgick en sĂ„ kallad ”management buy-out” Ă„r 2000. Sedan dess har man haft ett fĂ„tal men vĂ€ldigt stabila kunder. Det Ă€r först pĂ„ senare Ă„r man börjat arbeta mot att bredda.
Qfab var i en situation dÀr efterfrÄgan översteg kapaciteten. Vi behövde nya resurser; ny fabrik, mer personal och en större organisation.


− Historiskt har vi varit ett ABB-företag sĂ„ vĂ„ra kunder har funnits pĂ„ den sidan, tillĂ€gger Tord Eriksson. ABB Ă€r ju inte ett enda bolag men tillsammans var de helt dominerande hos oss, sĂ„ dominerande att ABB sjĂ€lva tyckte att vi skulle bredda oss.

För Qfabs del var situationen en annan. Skeab hade drabbats hÄrt av krisen eftersom deras kundbas varit relativt smal. Qfab Ä andra sidan hade klarat sig nÀrmast helskinnande genom sin bredd och till och med gÄtt mot rekordÄr. Det man istÀllet saknade var expansionsmöjligheter förklarar Christan Löfgren:

- Qfab var i en situation dÀr efterfrÄgan översteg kapaciteten. Vi behövde nya resurser; ny fabrik, mer personal och en större organisation. Ett enkelt sÀtt att komma vidare Àr att hitta en partner pÄ samma nivÄ. Eftersom vi bÄda har varit verksamma i samma kommun kÀnde vi till varandra och dÀrför blev det naturligt. Vi har tvÄ verksamheter som verkligen kompletterar varandra snarare Àn konkurrerar.

Hur blev reaktionerna pÄ golvet?

− De tyckte nog att det var spĂ€nnande och lite intressant, sĂ€ger Christan Löfgren. Det Ă€r sĂ„ klart att det Ă€r lĂ€skigt med förĂ€ndringar, sĂ„dan Ă€r man ju sjĂ€lv ocksĂ„. Samtidigt tycker ju mĂ€nniskor alltid att det Ă€r intressant nĂ€r det utvecklas. I ett större bolag finns större möjligheter ocksĂ„, att göra karriĂ€r och att pĂ„verka sina möjligheter.

Han Àr ocksÄ noga med att det nu fÄr ta den tid det tar:

- Vi brukar sÀga att en pusselbit om dagen faller pÄ plats. Man mÄste ha repsekt för att mÀnniskor pÄverkas nÀr det blir förÀndringar. Information Àr a och o. Om arbetssituationen inte Àr god Àr man inte lycklig som mÀnniska.

Ute pÄ golvet tycks det dock som att man har lyckats med det man satte ut att göra: Harmonisera verksamheten och fÄ igÄng produktionen. I vita skyddsrockar fortgÄr arbetet som aldrig förut. Var sak har sin plats, var arbetsbÀnk ser redan inarbetad ut. PÄ somliga ligger verktygen ordnade nÀrmast kronologiskt, pÄ andra rÄder en mer slumpartad ordning. Gemensamt för dem alla Àr att det verkar finnas mycket att göra.

Maskiner och mÀnniskor samsas i miljön och det ser pÄ sÀtt och vis ut som att Qfab och Skeab verkligen Àr tvÄ pusselbitar som passar vÀl ihop. Christian Löfgrens ord fÄr avsluta:

− Fabriken Ă€r pĂ„ plats, maskinerna Ă€r pĂ„ plats. Nu har vi bara finliret kvar. Prio ett var att komma igĂ„ng efter flytten och vi var igĂ„ng redan efter fyra dagar. NĂ€r man vĂ€l Ă€r igĂ„ng Ă€r det alltid massa detaljer kvar – sĂ„na som inte behövs för produktionen men för ordning och reda, trivsel och estetik. Det Ă€r sĂ„dant vi jobbar pĂ„ nu.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1