Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 14 september 2011

Autoliv satsar på fordonsradar

För att stÀrka sin position pÄ den snabbt vÀxande marknaden för aktiva sÀkerhetssystem har bilsÀkerhetsföretaget Autoliv kompletterat sin egen medel­distansradar med lÄngdistansradar.
Autoliv har ingÄtt ett licens- och samarbetsavtal med det tyska radarutvecklingsföretaget ASTYX Communications & Sensors GmbH som ger Autoliv ensamrÀtten till ASTYX senaste bilradar.

Autoliv förvĂ€rvar en exklusiv licens till ASTYX vĂ€rldsledande 77-GHz ”Digital Beamforming” lĂ„ngdistans radarteknologi (bĂ„de hĂ„rd- och mjukvara). Denna avancerade radar kan anvĂ€ndas i Adaptive Cruise Control för att automatiskt hĂ„lla ett konstant avstĂ„nd till framförvarande fordon nĂ€r bilens farthĂ„llare Ă€r inkopplad.

Det tyska företagets lÄngdistansradar kan ocksÄ anvÀndas till Emergency Braking, ett nödbromssystem som sjÀlvstÀndigt bromsar fordonet nÀr en olycka Àr nÀra förestÄende, och till Forward Collision Warning, som varnar föraren i hÀndelse av att fordonet nÀrmar sig ett annat fordon pÄ ett sÀtt som kan leda till en olycka.

Autolivs egen 24-GHz medeldistansradar anvĂ€nds frĂ€mst till döda-vinkelnvarnare i Blind Spot Detection, broms­assistanssystemet Collison Mitigation by Braking (dĂ€r bilen bromsas senare och inte lika mycket som med lĂ„ngdistansradarns Emergency Braking) och parkeringsvarnings­systemet Rear Cross Traffic Alert. I det sistnĂ€mnda systemet hjĂ€lper radarn föraren att backa ut frĂ„n en parkeringsficka om sikten Ă€r skymd av fordonen i grannfickorna. Radarsensorer i de bakre hörnen pĂ„ den backande bilen ”ser” Ă„t sidorna och kan varna föraren om ett annat fordon Ă€r pĂ„ vĂ€g att korsa vĂ€gen.

Autoliv och ASTYX kommer Àven, i ett exklusivt samarbete, arbeta för att ytterligare utveckla och förbÀttra samt utöka funktionaliteten i radarsystem för person- och lastbilar.

“Detta Ă€r ett viktigt steg för oss för att kunna erbjuda ett komplett utbud av radarteknik för olika frekvensomrĂ„den och kundspecifikationer vĂ€rlden över”, sĂ€ger Autolivs vd och koncernchef Jan Carlson.

“ASTYX lĂ„ngdistansradar kompletterar pĂ„ ett utmĂ€rkt sĂ€tt vĂ„r marknadsledande teknik för kort- och medeldistansradar. Genom att kombinera ASTYX och vĂ„ra utvecklingsresurser kommer vi dessutom att kunna kraftigt förkorta introduktionstiden för nĂ€sta generations radarsystem”, förklarar han vidare.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2