Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq Elektronikproduktion | 14 september 2011

"Det är lite mer folk i fikarummet men vi får plats"

Ute på Skeabs golv rullar arbetet på. Evertiq lyckades dock få fatt i Fatima Galjic och Irene Hartvik för att prata lite om deras bakgrund och hur de tycker att saker förändrats i det nya Skeab.

Fatima Galjic har arbetat hos Skeab i något över 8 år. Hennes arbetsområde är ytmonteringen där hon just denna dag befinner sig framför en Mydata-maskin som går för full fart. Hur ser en normal dag ut? - En normal dag händer det olika saker, förklarar hon. För det mesta ytmonterar jag kretskort men det är lite olika. Det kan hända att man programmerar kort om det är en helt ny produkt, man sätter komponenter i maskinen, monterar och avsynar inför leverans.
-De är duktiga på sitt jobb och man är nyfiken på vad de kan och man vill lära sig nya saker av dem.
Fatima Galjic kom till Sverige 1992 från Bosnien. Hennes bakgrund är högskola där hon läste elektronik och sedan flera år av praktiskt arbete. När hon kom till Sverige hamnade hon på Ericsson i fem år. Även om arbetet inte uteslutande var inom ytmontering så har hon kunnat ta med sig kunskaper därifrån till Skeab. Efter fem år började Ericsson att avveckla. Fatima Galjic sökte då till Skeab, fick jobb och började arbeta med ytmontering på heltid. Vid Skeab har hon fått vidareutbilda sig på nya maskiner och tekniker och blivit specialist på sitt område. Vad tänkte du när du fick veta att ni skulle gå ihop med Qfab? - Jag tyckte att det var jättekul och bara positivt. Vi var inte så många innan. Alla företag har gått igenom stora förändringar och jag tänkte att blir vi fler så får vi fler jobb och då går det bättre för oss. Hon beskriver också att det har varit intressant att möta Qfabs personal som kan andra saker än de som arbetade på Skeab: - De har mycket folk som är utbildade och kan andra saker än vad vi kan. Vi vet ju inte hur branschen kommer att utvecklas så nu har vi bättre förutsättningar. De är duktiga på sitt jobb och man är nyfiken på vad de kan och man vill lära sig nya saker av dem. Irene Hartvik har arbetat i tio år på Skeab. Hennes bakgrund är imponerande 20 år som elektronikmontör. Resan har varit brokig, flera företag som hon har arbetat på har tvingades dra ner och hon fick flera gånger söka sig nytt jobb. Innan Skeab arbetade hon på Sivers men när även de tvingades dra ner så blev det åter flytt och sedan 2001 har hon alltså varit hos Skeab.
-Det är roligt, Skeab har utvecklats så det har blivit mer ansvar och sådär.
Dagen till ära står hon vid packbordet och plockar bland orderlistor och paket. Det syns att det finns att göra på företaget. - En normal arbetsdag så fixar jag med plocklistorna, beställer transporter och packar. Det är roligt, Skeab har utvecklats så det har blivit mer ansvar och sådär. Har det förändrats mycket sedan Qfab kom hit? - Jo det har förändrats. De har ju haft sina rutiner och vi våra så nu enas vi om ett gemensamt arbetsätt och det går bra. Förövrigt behövde vi mer jobb och mer folk i vår stora lokal. Det bästa med att jobba med det hon gör tycker hon är friheten att få styra sin arbetsdag själv. Hon vet precis vad som ska göras och hur. Och att det kommit in nya kollegor är ingen nackdel: - Det är jätteroligt med nya kollegor, det behövdes lite nytt blod. Det är lite mer folk i fikarummet men vi får plats. © Alla bilder - Evertiq ----- Vill du att ditt företag ska synas i vår e⁴-serie? Mejla till info@evertiq.com så kanske evertiq besöker er nästa gång!
Annons
Annons
Visa fler nyheter
Läs även
2020-05-28 10:59 V18.6.7-1