Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Hanza, vd Erik Stenfors Elektronikproduktion | 15 september 2011

Hanza och Note - sida vid sida

Hanza fortsÀtter att uppmÀrksammas runt om i industrivÀrlden. Efter att ha vÀxt i tysthet har man nu tagit ett stort sprÄng framÄt och omsÀtter över en miljard, ungefÀr lika mycket som Note.
I dagarna uppmÀrksammades Hanzas insatser för landsbygden frÄn regeringshÄll. Fokuset hÀr lÄg pÄ de arbeten som skapats runt om i landet. Nu uppmÀrksammas Àven vd Erik Stenfors i Dagens industri.

Hanza har sedan starten 2008 existerat sida vid sida med Note. Gemensamt för dem bÄda Àr Erik Stenfors som alltsÄ varit med och grundat bÀgge verksamheterna tillsammans med industrimannen Sten Dybeck. NÀr den sistnÀmnde kuppades ut ur Note valde Erik Stenfors att med hans hjÀlp istÀllet satsa pÄ Hanza.
- Vi Àr nog jÀmnstora nu fast kanske har vi större möjlighet till tillvÀxt.


BÄda företagen kÀmpade sedan för sina liv under den stora krisen. Note tvingades till omfattande nedskÀrningar i Sverige och stÀngde ner pÄ flera platser. Nystartade Hanzas strategi var att helt enkelt överleva ett Är Ät gÄngen. NÀr lÀget stabiliserade sig igen var det dock Hanza som hade högst vÀxttempo. Med flera strategiska förvÀrv har man realiserat sin affÀrsplan: Att inte bara vara en kontraktstillverkare av elektronik utan en totalleverantör av hela lösningar för elektronikindustrin.

Tidigare i Är fick man delar av en stororder för försvarsindustrin. I samband med detta övertog man ocksÄ lokaler och personal frÄn Saab Defense i Göteborg. Nyligen förvÀrvades finska Elektrometalli Group med kompetens inom bland annat plÄtbearbetning. Runt om i landet har man ocksÄ satsat pengar pÄ att uppgradera maskinparkerna.

För Notes del har krisen varit djup och relativt lÄng. Nu börjar man Àntligen att ÄterhÀmta sig. Positiva siffror har visats upp bÄde för det första och andra kvartalet. För halvÄret ligger man pÄ ett rörelseresultat om 35,8 miljoner kronor. Kostnaderna har sÀnkts med ungefÀr 15% och man hoppas nu kunna dra fördel av detta för att Äter skapa momentum framÄt.

"Allt vi nu gör syftar till att skapa förutsĂ€ttningar för ökad effektivitet, bĂ€ttre leveransprecision och kvalitetsutfall, samt ett Ă€nnu starkare kunderbjudande”, sade vd Peter Laveson i delĂ„rsrapporten.

Trots det som skulle kunna vara en uppenbar rivalitet mellan de tvÄ bolagen Àr Erik Stenfors dock noga med att betona att förhÄllandet dem emellan inte bestÄr av rivalitet.

- Vi Àr nog jÀmnstora nu fast kanske har vi större möjlighet till tillvÀxt. Men Note Àr ingen konkurrent, det Àr roligt att det Àntligen gÄr bra för dem nu. Jag gÄr fortfarande pÄ deras bolagsstÀmmor sÀger Erik Stenfors till Dagens Industri.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2