Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Hanza, vd Erik Stenfors Elektronikproduktion | 15 september 2011

Hanza och Note - sida vid sida

Hanza fortsätter att uppmärksammas runt om i industrivärlden. Efter att ha växt i tysthet har man nu tagit ett stort språng framåt och omsätter över en miljard, ungefär lika mycket som Note.

I dagarna uppmärksammades Hanzas insatser för landsbygden från regeringshåll. Fokuset här låg på de arbeten som skapats runt om i landet. Nu uppmärksammas även vd Erik Stenfors i Dagens industri. Hanza har sedan starten 2008 existerat sida vid sida med Note. Gemensamt för dem båda är Erik Stenfors som alltså varit med och grundat bägge verksamheterna tillsammans med industrimannen Sten Dybeck. När den sistnämnde kuppades ut ur Note valde Erik Stenfors att med hans hjälp istället satsa på Hanza.
- Vi är nog jämnstora nu fast kanske har vi större möjlighet till tillväxt.
Båda företagen kämpade sedan för sina liv under den stora krisen. Note tvingades till omfattande nedskärningar i Sverige och stängde ner på flera platser. Nystartade Hanzas strategi var att helt enkelt överleva ett år åt gången. När läget stabiliserade sig igen var det dock Hanza som hade högst växttempo. Med flera strategiska förvärv har man realiserat sin affärsplan: Att inte bara vara en kontraktstillverkare av elektronik utan en totalleverantör av hela lösningar för elektronikindustrin. Tidigare i år fick man delar av en stororder för försvarsindustrin. I samband med detta övertog man också lokaler och personal från Saab Defense i Göteborg. Nyligen förvärvades finska Elektrometalli Group med kompetens inom bland annat plåtbearbetning. Runt om i landet har man också satsat pengar på att uppgradera maskinparkerna. För Notes del har krisen varit djup och relativt lång. Nu börjar man äntligen att återhämta sig. Positiva siffror har visats upp både för det första och andra kvartalet. För halvåret ligger man på ett rörelseresultat om 35,8 miljoner kronor. Kostnaderna har sänkts med ungefär 15% och man hoppas nu kunna dra fördel av detta för att åter skapa momentum framåt. "Allt vi nu gör syftar till att skapa förutsättningar för ökad effektivitet, bättre leveransprecision och kvalitetsutfall, samt ett ännu starkare kunderbjudande”, sade vd Peter Laveson i delårsrapporten. Trots det som skulle kunna vara en uppenbar rivalitet mellan de två bolagen är Erik Stenfors dock noga med att betona att förhållandet dem emellan inte består av rivalitet. - Vi är nog jämnstora nu fast kanske har vi större möjlighet till tillväxt. Men Note är ingen konkurrent, det är roligt att det äntligen går bra för dem nu. Jag går fortfarande på deras bolagsstämmor säger Erik Stenfors till Dagens Industri.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2020-01-17 11:11 V15.3.0-2