Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 06 december 2001

Rymdutrustning från Saab Ericsson Space

JASON-1 Àr en jordobservationssatellit som skall ge oss mer fakta om vÀrldens oceaner
Den skjuts upp den 7 december 2001 med en Boeing Delta II raket frÄn raketbasen i Kalifornien. Satellitens centrala datahanteringssystem har levererats av Saab Ericsson Space.

JASON-1 kommer under tre till fem Ärs tid att förse oss med information om vÀrldshavens topografi med hjÀlp av en radarhöjdmÀtare. Satelliten Àr ocksÄ utrustad med andra instrument för faktainsamling om havens nivÄförÀndringar och havsströmmarnas Ärstidsbundna förÀndringar och de effekter de har pÄ klimatet. I och med att kunskapen om det globala samspelet ökar kan bl a vÀderprognoser bli alltmer sÀkra. JASON-1 Àr en uppföljare till Topex/Poseidon, satelliten som förutsÄg El Niño fenomenet 1997-1998.

Saab Ericsson Space har utvecklat och tillverkat satellitplattformens centrala elektronikfunktion, det största system som man hittills byggt. Det Àr ett "all-in-one" system, enheterna Àr integrerade i ett system, som har tre huvuduppgifter. Det övervakar och kontrollerar alla funktioner ombord, hÄller ordning pÄ satellitens position i omloppsbanan och fungerar som massminne för datalagring. Satellitens S-bandsantenner för markkommunikation kommer ocksÄ frÄn företaget.

Austrian Aerospace, ett dotterbolag inom Saab Ericsson Space gruppen, har levererat elektronik som styr satellitens pyrotekniska öppningsmekanismer, t ex för utfÀllning av antenner, avlÀgsnande av skyddslock, etc.

JASON-1 Àr byggt pÄ en standiserad satellitplattform, kallad Proteus, som utvecklats av franska Alcatel. Den blir den första av en serie satelliter för jordobservation och forskning.

JASON-1 placeras i cirkulÀr bana pÄ drygt 1300 km höjd och skall samarbeta med andra satelliter för förbÀttrad faktainsamling. Satelliten mÀter ca 1 x 1 x 2 meter och vÀger 500 kg.

JASON-1 Àr ett samprojekt mellan amerikanska NASA och franska rymdstyrelsen CNES.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2