Annons
Annons
Annons
Annons
© Sanmina Elektronikproduktion | 22 september 2011

Sanminas ledning ger sin version av konflikten

Häromdagen skrev Evertiq om de pågående förhandlingarna mellan ledningen hos Sanmina-SCI i Örnsköldsvik och den lokala fackklubben. Evertiq har pratat med ledningen och fått deras bild av händelserna.

Facket och ledningen på Sanmina har varit oense om två frågor. - Man har fått det att framstå som något av ett krig. Egentligen har man skapat en höna av en fjäder för att få resultat i förhandlingarna, det säger vd Tord Berggren till Evertiq. I princip är det två frågor det handlar om. Den första gäller inhyrning av personal: - Där har facket velat att vi ska MBL-förhandla inför varje enskild person som hyrs in. Det vi har drivit på är att vi vill förhandla i större omgångar istället, helst kvartalsvis. Under de förhandlingarna kan vi i så fall framföra vilka behov vi har, säger Tord Berggren. Han fortsätter: - Det som är lite spännande i det här är att om vi anställer eller visstidsanställer behöver vi inte förhandla men inför varje inhyrning krävs detaljerad information. Glädjande är dock att parterna under gårdagen kom fram till en överenskommelse som nu tillåter att personal hyrs in och där förhandling sker över längre period och man är således ense i frågan.
- Vi är inte intresserade av att varna folk utan vi vill ha till en positiv beteendeförändring.
Den andra punkten gällde varningar som lämnats i samband med att personer ägnats sig åt fackligt arbete under arbetstid utan att meddela att man lämnar sitt arbete: - Det här är en lång fråga. Det finns ju en lag som heter förtroendemannalagen. Den reglerar de fackligas rättigheter men också vissa skyldigheter. Bland annat ska man om man lämnar arbetsplatsen begära ledigt. Det här syftar till att inte leveranser eller jobb blir lidande. Parterna möttes under gårdagen vid förhandlingsbordet också i denna fråga: - Även här känner vi att vi nådde fram igår. Både vår centrala part och deras var helt överens från och med minut ett om att de här skyldigheterna står fast. I och med detta ville facket att vi skulle dra tillbaka varningen vi utfärdat och vi svarade att det inte är något problem. Det vi har velat åstadkomma är att folk ska meddela när de lämnar arbetsplatsen. Vi är inte intresserade av att varna folk utan vi vill ha till en positiv beteendeförändring. Att det trots allt blivit beskrivet som ett krig i lokala tidningar tycker Tord Berggren är något olyckligt: - Företaget har fram till nu avstått från att framträda i media. Det är ju inte så att företaget ensamt är boven. Ibland är man oense och då finns det en reglerad modell för att lösa detta via central förhandling. Skälet till att facket gick ut med den här informationen precis innan den dag vi planerat att sitta vid förhandlingsbordet kan man spekulera om. Företaget ser inte att frågor löses via smutskastning i media utan det skapar bara ytterligare spänning i frågorna.
Visa fler nyheter
2020-06-09 11:27 V18.6.11-2