Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 28 september 2011

Arkivator och Exir går samman

Den sammanslagna koncernen berÀknas omsÀtta 1,1 miljarder och har 600 anstÀllda med verksamheter i Sverige, Ungern och Kina.
Arkivator och Exir gÄr samman den 1 oktober. Moderbolaget IGC Industrial Growth Company AB, som Àger Arkivator Holding AB och Exirgruppen AB, som Àger Exirbolagen, blir delÀgare i Arkivator Holding AB.

Arkivator AB har 370 anstÀllda och omsÀtter cirka 750 miljoner kronor. Verksamheter finns i Falköping (huvudkontor), Tidaholm, Göteborg, VÀxjö och Kunshan, Kina. Bolaget Àr organiserat i tre affÀrsomrÄden: Arkivator Industry (specialist pÄ skÀrande bearbetning), Arkivator Telecom (utveckling och tillverkning av telekomprodukter) och Arkivator Machine Systems (utveckling och tillverkning av förpackningsmaskiner).

Exir har 230 anstÀllda och omsÀtter runt 350 miljoner med verksamheter i VÀrnamo (huvudkontor), Hörby, Stockholm och Mezökövesd, Ungern. Exir bestÄr av Exir AB (skÀrande bearbetning), Exir Broadcasting and Telecom AB (utvecklar och marknadsför produkter för broadcasting- och telecomindustrin) och Exir Hungary Zrt. (skÀrande bearbetning och montering).

Arkivator har sin verksamhet i Sverige och i Kunshan, Kina.

”Vi har under flera Ă„r varit ute efter en anlĂ€ggning i Östeuropa för att öka vĂ„r internationella nĂ€rvaro och konkurrenskraft. Automatiserad line-produktion lĂ€mpar sig bra i Sverige och produktion med högre lönekostnadsandel Ă€r mer lönsam i Ungern. Genom samgĂ„endet med Exir blir vi ett mer internationellt o konkurrenskraftigt bolag pĂ„ en tuff marknad” sĂ€ger Anders Hultmark koncernchef för det sammanslagna Arkivator och Exir.

”Sedan 12 Ă„r har vi pĂ„ Exir en mycket vĂ€l fungerande verksamhet i Ungern. Vi kommer att bygga ut fabriken i Ungern med 5.000 m2 samt göra maskininvesteringar pĂ„ cirka 40 miljoner kronor, med start i november. Vi har idag en unik blandning av svensk och ungersk kultur med ordning och reda, alla certifikat pĂ„ plats och en god lönsamhet. Bland annat har vi varit Ă„rets leverantör hos bĂ„de ABB och BT” sĂ€ger Jonas IdsĂ€ter.

Koncernen kommer att fortsÀtta att drivas i tre affÀrsomrÄden. Inom industrisegmentet skÀrande bearbetning kompletterar bolagen varandra pÄ kundsidan.

”Vi ser stora fördelar med nĂ€rvaro i Östeuropa och vi kan erbjuda kunderna en bredare produktportfölj”.

Inom affÀrsomrÄde Telecom kompletterar bolagen ocksÄ varandra bÄde med produkter och kunder.

”SamgĂ„endet ger telekom verksamheten en bredare produktportfölj och kundbas. NĂ€r det gĂ€ller vĂ„r verksamhet inom förpackningsmaskiner sĂ„ blir det ingen direkt pĂ„verkan förutom att vi stĂ€rker oss internationellt”.

”SamgĂ„endet möjliggör vĂ„r vision att bli en global systemleverantör och inom nĂ„gra Ă„r rĂ€knar vi Ă€ven att vara pĂ„ plats i Indien och Sydamerika” avslutar Anders Hultmark.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2