Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Apple Komponenter | 28 september 2011

Byter Apple bort Samsungs komponenter?

Att de tvÄ jÀttarna inte Àr direkt vÀnligt sinnade mot varandra i dessa dagar torde inte överaska nÄgon. Med gott och vÀl över 20 stÀmningar i olika domstolar kan nu samarbetet knaka i fogarna.
Myntet har, som det heter, tvÄ sidor. Just denna gÄng visar dock myntet liknande bilder pÄ bÄda sidorna: En ökad klyfta.

Sett frĂ„n Apples perspektiv Ă€r Samsung en besvĂ€rlig uppstickare. Det allt mer konstanta trycket frĂ„n Android-enheterna kommer till stor del frĂ„n den Sydkoreanska jĂ€tten – och Apple Ă€r inte beredda att ge upp nĂ„gon mark. Att Galaxy S II har blivit en stor framgĂ„ng sticker givetvis i ögonen och vissa analytiker har till och med sagt att telefonens framgĂ„ngar kanske minskat hypen inför nĂ€sta iPhone-slĂ€pp.

Samsung nÀrmar sig nu Apple med stormsteg. Efter att företagen passerat Nokia i smartphone-toppen ligger de nu nÀstan sida vid sida. (Samsung dock med en betydligt högre grad av tillvÀxt som skulle kunna indikera att de till och med kan passera Apple.)

Det som gör situationen vÀrre för Apple Àr att Samsung ocksÄ levererar mÄnga av de komponenter som anvÀnds i iPhone och iPad, bland annat minnen. Det gör att Samsung inte bara tjÀnar pengar pÄ sina egna enheter utan ocksÄ pÄ Apples.

Att Apple – för att behĂ„lla övertaget – skulle kunna tĂ€nka sig att dumpa Samsung Ă€r kanske dĂ€rför inte förvĂ„nande.

Vad skulle dÄ hÀnda med Samsung? KomponentförsÀljningen till Apple stÄr för runt 5,8% av Samsungs intÀtkter (1Q). Samsung Àr vÀlkÀnda för sina skÀrmar och minnen. Skulle de dÀrför kunna tÀnka sig att avstÄ dessa procent för att inte ge sina fördelar till en konkurrent? Kanske. Samsungs egna enheter Àr helt enkelt för lukrativa. Sammantaget kommer denna försÀljning snart att stÄ för hÀlften av Samsungs intÀkter.

SÄ vad skulle dÄ hÀnda om de gÄr skilda vÀgar?

Analytikern Nho Geun-chang, som arbetar vid HMC Investment Securities sÀger i en intervju till Reuters att:

- För Samsung Ă€r det största skĂ€let till oro i sĂ„na fall reducerade bestĂ€llningar frĂ„n Apple. Utan Apples uppbackning skulle det ocksĂ„ vara svĂ„rare för Samsung att öka marknadsandelen inom chip. Apple kan Ă„ sin sida utnyttja det faktum att det finns alternativa leverantörer. De produkter dessa erbjuder Ă€r antagligen inte av samma kvalitet eller dyrare Ă€n de som anvĂ€nds idag. Det Ă€r knappt nĂ„got som anvĂ€ndare kommer att mĂ€rka av och ett faktum som gör att Apple kan sĂ€tta tryck pĂ„ Samsung”.

Nedan finns en illustration av hur stor andel av iPhonen som kommer frÄn olika företag:


© The Economist
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2