Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 30 september 2011

Kontraktstillverkarna tappar fart

Under 2011 förvĂ€ntas kontraktstillverkarna i VĂ€steuropa nĂ„ en tillvĂ€xt pĂ„ runt 2,7%. I Östeuropa förvĂ€ntas man dĂ€remot landa pĂ„ 9,2% enligt forskning frĂ„n Reed Electronics Research.
Sammantaget trots ökningen för kontraktstillverkning ligga pÄ 6,2% och nÄ industrin nÄr 27,7 miljarder under 2011.

Efter att EMS-sektorn gick kraftigt nedÄt under 2008-2009 har man börjat klÀttra uppÄt igen. 2010 blev för de flesta ett bra Är och för mer sencykliska företag blir 2011 ett vinnarÄr. Komponentsituationen under 2010 drog ner intÀkterna för mÄnga företag under 2010 men situationen ser bÀttre ut nu. JordbÀvningen i Japan blev inte heller sÄ illa som först befarades.

De senaste mÄnaderna har tillvÀxten emellertid saktat ned i och med att den globala ekonomin svajat. Den hÀr trenden förvÀntas hÄlla i sig under slutet av Äret och in i Ätminstone första halvan av 2012.

Skiftet frĂ„n VĂ€steuropa till Öst- och Centraleuropa har fortsatt – mer tillverkning hamnar nu dĂ€r. Den hĂ€r trenden verkar ocksĂ„ ha accelererat. Eftersom kostnaden för montering blev kanske det viktigaste elementet för OEM-företagen sĂ„ har produktionen flytt till lĂ€nder dĂ€r det gĂ„r att göra detta billigare. Även om den ekonomiska situationen sedan krisen stabiliserats har produktionen inte flyttat tillbaka till VĂ€steuropa.

2015 förvĂ€ntas Öst- och Centraleuropa stĂ„ för 60% av den europeiska tillverkningen, upp frĂ„n 57% 2010.

EMS-företag grupp 1, typiskt globaka och med omsÀttning pÄ miljarder Euro, har fortsatt att migrera konsumentartiklar, mobila enheter och datorer till lÄgkostnadslÀnder. Det har ocksÄ varit en ökning inom EMS grupp 2 och grupp 3 nÀr det gÀller att skaffa sig produktion i lÄgkostnadslÀnder.

De flesta företag har lite tillverkning kvar i VÀsteuropa, samt design, utveckling och försÀljning för att vara nÀra OEM-kunderna.

Grupp 4 Àr enligt definition smÄ, nationella och ofta nischade EMS-företag.

Reed Electronics Research förvÀntar sig att lÄgvolym/hög produktmix-sektorer inom automotive, medicinskt, kontroll och instrument, industriellt och telekommunikation kommer att vÀxa mellan 2,8-4,4% i VÀsteuropa. Totalt bestod forskningsgruppen av fler Àn 720 företag pÄ över 1000 platser över alla grupper av EMS-företag. Man förvÀntar sig nu att se ytterligare konsolideringar hos företagen nÀr konkurrensen ökar.

KÀlla: Mer finns att lÀsa pÄ Reed Electronics Research hemsida
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1