Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 05 oktober 2011

Snabb analys av Apples iPhone4S

Tvärt mot mångas förväntningar på en iPhone 5 så blev det en ny 4:a, en som stödjer 4G.

Det här bekräftar det som IHS tidigare sagt (i juli): Nästa telefon som släpps av Apple kommer inte stödja LTE-teknologi (Long term evolution), nästa generations 4G. En iPhone 5 som stödjer detta format kommer användarna antagligen att få vänta på tills kostnadseffektiva chip för detta når marknaden. Denna iPhone 5 förväntas nu nå marknaden sent 2012 eller mitten av 2013. Apples succé med iPhone 4 gör att det antagligen är en vettig strategi att uppgradera. Vidare kan sägas att med den fart man uppnått i 3G-nätet med så kallad HSPA-standard (High-speed package access) finns inte någon större anledning att i dagsläget satsa på LTE, speciellt med tanke på de begränsningar formatet fortfarande har.
“Användandet av processorn A5 bör ge prestandan en märkbar knuff och kommer att etablera Apple som en av ledarna i den dubbelkärniga trenden för smartphones. Utöver de dubbla kärnorna har A5 också dubbelkärnig grafikhantering. " Francis Sideco, senior principal analyst, wireless communications, IHS
Sin vana trogen har Apple valt ut ett antal nya funktioner att lägga till i sin nya lur som ska ge användarna ett ökat mervärde snarare än teknologi för sakens skull. På grund av detta valde man bort LTE-lösningen, tror IHS, eftersom det ger en dyrare, större telefon med sämre batteritid. Istället satsade man på en telefon som ger ungefär samma datahastighet men med ökat fokus på användarupplevelsen. Utöver HSPA stödjer iPhone4S standarden Evolution-Data Optimized (EvDO). Det här gör den till en världstelefon. IHS spår också att basbandschipet kommer från Qualcomm. En av de större uppgraderingarna är givetvis den nya dubbelkärnan, en Apple A5 dual ARM core processor. “Användandet av processorn A5 bör ge prestandan en märkbar knuff och kommer att etablera Apple som en av ledarna i den dubbelkärniga trenden för smartphones. Utöver de dubbla kärnorna har A5 också dubbelkärnig grafikhantering”, det säger Francis Sideco, senior principal analyst, wireless communications, IHS. Det här är kritiskt när det gäller att nå högre hastigheter samtidigt som man minimerar strömåtgången och därigenom ökar batteritiden. Mest uppmärksamhet har Apples Siri personal assistant technology fått. Denna teknologi är bland annat attraktiv för olika automotiva fordons-applikationer. Siri ger inte enbart röstigenkänning och text-till-tal-kapacitet. Det ger också konversationsmässiga svar på instruktioner. Liknande lösningar finns förvisso idag från andra företag, Google till exempel, men att Apple använder det i sin nya telefon gör att detta antagligen kommer att bli en standard-funktion framöver. Den här lösningen verkar också vara exakt det som biltillverkarna efterfrågat för att kontrollera sina infotainment-system. Med nya såna system byggda runt enheter såsom iPhonen kan vi antagligen förvänta oss att få se Siri-lösningar i våra bilar framöver.
Visa fler nyheter
2019-11-12 07:31 V14.7.10-1