Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© HSF Group Elektronikproduktion | 04 november 2011

HSF Group investerar för framtiden

HSF Group har den senaste tiden figurerat i mediaflödet pÄ grund av olika uppköp. Nu Àr det dags att konsolidera verksamheten samtidigt som den största investeringsrundan i företagets historia genomförs.
Evertiq möter upp HSF Group i moderna lokaler lokaliserade i TÀby. Runt bordet finns koncernens vd Christer Alfredsson, styrelseordförande Gunnar Bergström, PlÄt & Mekanos vd Tony Mauritzon och Teknoprods vd André Dziewanowski.

HSF Group har en speciell relation till marknaden dÀr de ligger inkilade mellan kontraktstillverkarna som bÄde en mindre konkurrent men framför allt som stor leverantör av mekanik och kablage.

Verksamhetens fokus ligger pÄ de mekaniska bitarna och det Àr ocksÄ dÀr man har vÀxt, bland annat genom förvÀrvet av Teknoprod tidigare i Är. HSF Groups vd Christer Alfredssons bakgrund finns just i grÀnslandet mellan mekaniken och elektroniken. Han har bland annat varit vd för Elimag AB och kablagetillverkaren KA Wiking.

- Vi har idag ett fokus pĂ„ mekanik. Och vi Ă€r otroligt duktiga pĂ„ frĂ€sning, svarvning och plĂ„t, samt det som ligger i kopplingen mellan elektroniken och mekaniken, alltsĂ„ kablagen. DĂ€r har vi stora resurser bĂ„de i Sverige, Östeuropa och Kina. Av den anledningen kan vi vara en vĂ€ldigt bra partner till kontraktstillverkarna som ofta har fokus pĂ„ elektronik, sĂ€ger Christer Alfredsson.

Som tidigare nÀmnts har man under senare tid förvÀrvat flera företag. Till dessa kan rÀknas kablagetillverkaren Teknoprod och plÄtbearbetningskoncernen PlÄt & Mekano med dotterbolag.

Hur stora vill ni egentligen bli?

- SÀger vi pÄ nÄgra Ärs sikt dÄ siktar vi pÄ 1,5-2 miljarder i omsÀttning. Jag tror att vi behöver ligga i den storleksordningen för att vara ett tillrÀckligt stort företag för att intressera de stora industrikunderna. DÀr ligger mÄlsÀttningen om vi bara pratar storlek, sÀger Christer Alfredsson.
"Vi skar bort saker som var onödiga. Det gör att vi Àr bÀttre rustade idag för att klara av en lÄgkonjunktur Àn vad vi var tidigare."


Runt knuten vÀntar redan en rad nya projekt och affÀrer som man tar sig an under hösten. I och med detta har man inom koncernen gjort sin största investeringsrunda till dags datum. Utrustning för 35 miljoner kronor har köpts in till de olika enheterna, bland annat i Vimmerby.

Inga kÀnningar av global oro

Företaget Ă€r alltsĂ„ inne i en expansiv fas för tillfĂ€llet. Än sĂ„ lĂ€nge har man inte mĂ€rkt nĂ„gon avmattning gĂ€llande efterfrĂ„gan men alla scenarion finns i tankarna:

- Vi följer marknadsutvecklingen vÀldigt tÀtt sÄ att vi Àr pÄ tÄrna och kan agera om nÄgonting pÄverkar oss direkt. Vi ser att kunderna kanske flyttar fram sina bestÀllningar en mÄnad sÄ att det blir lite mer utspritt. I övrigt ser vi inga förÀndringar, förklarar Christer Alfredsson.

- Efter förra lÄgkonjunkturen gjorde vi en rejÀl bantning. Vi skar bort saker som var onödiga. Det gör att vi Àr bÀttre rustade idag för att klara av en lÄgkonjunktur Àn vad vi var tidigare.

Flera blir ett

Det som prÀglar arbetet pÄ ledningsnivÄ Àr för tillfÀllet att skapa en gemensam bas för de olika företagen i koncernen. MÄlsÀttningen Àr att ha en slimmad överbyggnad för försÀljning och marknadsföring samtidigt som de ansvariga för respektive enhet kan jobba nÀra "sitt" företag.

- Det Àr mitt ansvar att styra den delen sÄ att vi jobbar ihop och sitter tillsammans. Sitter vi ihop blir det lite mer bikupa, det blir fler idéer och vi ser hur det gÄr för vÄra lokala kunder. Bland annat kan vi fÄ cross-selling genom att vi ser projekt som kan pÄverka eller lÄna resurser frÄn andra företag i gruppen. Det hÀr dagliga att vi trÀffas hela tiden och diskuterar prospekten gör att vi blir sammansvetsade.
"Vi Àr framför allt ett gÀng entreprenörer som sitter samlade hÀr. Vi har drivit upp företagen och vi kan företagen."


Ett av företagen som numera ingÄr i HSF Àr Teknoprod som förvÀrvades tidigare i Är. Vd André Dziewanowski förklarar hur deras situation har pÄverkats:

- Det hÀr pÄverkar oss kanske framför allt sÄ att vi har fÄtt en bredare kundkrets. Vi har en större yta som kan pÄverka marknaden. Vi sitter tillsammans och kan prata dagligen med varandra. Vi fÄr dÀrigenom stora projekt via gemensamma kontakter som vi arbetat upp i branschen.

Gunnar Bergström, Styrelseordförande HSF Group, fÄr summera:

- Vi Àr framför allt ett gÀng entreprenörer som sitter samlade hÀr. Vi har drivit upp företagen och vi kan företagen. Det Àr inga tjÀnstemannafasoner. Det Àr en av de saker som gör oss unika.

GÀllande framtiden Àr han dÀremot Àn sÄ lÀnge mer förtegen, förutom dÄ att man vill fortsÀtta expandera:

- Vi tittar pÄ det hÀr med expansion och att förstÀrka vÄr verksamhet inom frÀmst mekanik och kablage. Sen Àr vi sÄklart öppna för alla möjligheter som kommer.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1