Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Eskilstuna Elektronikpartner Elektronikproduktion | 24 november 2011

Mikael Joki tror inte på fritt fall

Eskilstuna Elektronikpartners vd Mikael Joki sitter i en unik sits. Å ena sidan har han lokal förankring som vd i sitt företag. Å andra sidan sitter han i styrelsen för Svensk Elektronik och hĂ„ller ett vakande öga pĂ„ Europa. Vi har pratat Elmia, Productronica, Europa och framtid.
Eskilstuna Elektronikpartner tillhör den lyckosamma klick av företag som klarade sig nÀstan helskinnade genom 2008-2009 tack vare en god kundmix. Visserligen sjönk det automotiva segmentet med runt 50%. Det vÀgdes dock upp av en stark period inom elektronik för infrastruktur och energiteknik. Efter krisen lÄg företaget stadigt en period men mellan sommaren 2010 och sommaren 2011 ökade sÄ omsÀttningen med 15-20%. Befintliga kunder fördjupade samarbetet och nya kunder tillkom. En anledning Àr ett lÄngsiktig arbete med Lean och investeringar i maskinparken.
"PÄ nÄgot sÀtt Àr det som att fast vi har en upptonande konjunkturkrusning kÀnns det som att branschen rustar tekniskt och kapacitetsmÀssigt för att hÄlla i och expandera"
Under hösten har ökningen fortsatt och satsningen pÄ bland annat visualisering av arbetet i fabriken, bÄde gÀllande produktionshÄrdvara och mjukvara, har varit en viktig drivkraft. Det har möjliggjort större kontroll, validering och verifiering av det arbete som utförs. Det tar oss fram till dagens datum. Efter en god period lyser Europas röda varningslampa. Nattsvarta rubriker om sviktande konjunktur pÄ andra sidan Atlanten varvas med nyheter om kollapsande Europeiska ekonomier. Elmia-golvet kan kanske sÀgas vara lite av en temperaturmÀtare över hur den skandinaviska industrin faktiskt mÄr. - Det jag direkt tÀnkte pÄ nÀr jag kom ner pÄ onsdagen var att det var vÀldigt god kvalitet pÄ besökarna i Är. Det var liksom lite mer konkret i diskussionerna och fler konkreta förfrÄgningar. DÀr kÀnde jag att det var ett jÀttebra Är, speciellt onsdagen och torsdagen. Fredagen tonade som vanligt ner lite men jag tyckte Àven den var ganska bra. Jag skulle nog sÀga att det för vÄr del var det bÀsta Elmia sÄ hÀr lÄngt, det sÀger Mikael Joki. Han har en teori om varför Elmia fungerar sÄ pass bra: - Jag tror att det kan vara sÄ enkelt att Elmia Àr ett vÀldigt lyckat koncept. Det attraherar en bredare besöksbild Àn mÄnga andra mÀssor. Det finns till exempel mycket beslutsfattare pÄ plats. Det Àr inte bara inköpare utan ocksÄ designfolk och konstruktionschefer. Sedan Àr det ju alltid sÄ med mÀssor att det Àr ett lÄngsiktig arbete man utför dÀr. Allting kanske inte bÀr sig första Äret man Àr dÀr men ser man lÄngsiktigt pÄ det sÄ finns mycket att hÀmta. En annan temperaturmÀtare för den europeiska industrin och dess investeringsvilja Àr Productronica. Den massiva utrustningsmÀssan lockade i Är 38.500 besökare: - Det var vÀldigt bra drag dÀr nere. Jag var ner pÄ fredagen, den dag dÄ det brukar mattas av. Trots det var det fullt drag ÀndÄ. Det var nÀstan sÄ att utstÀllarna var trötta för att de haft sÄ mycket att göra. Det gav vÀldigt positiva signaler. Vad sÀger dÄ dessa mÀssor om industrins situation? - PÄ nÄgot sÀtt Àr det som att fast vi har en upptonande konjunkturkrusning kÀnns det som att branschen rustar tekniskt och kapacitetsmÀssigt för att hÄlla i och expandera. Med tanke pÄ det jag kÀnde pÄ Elima verkar det finnas mycket body och substans. Man kanske inte ska mÄla för mycket spöken eller vara för rÀdd för framtiden. Han fortsÀtter: - Jag tror att det blir en sjÀlvuppfyllande profetia om man fortsÀtter att uppmÀrksamma det som sker pÄ det sÀtt som man nu gör. En allvarlig situation Àr det absolut med ett urholkat ekonomiskt system i södra Europa. Det kommer att pÄverka oss, sen Àr frÄgan hur det pÄverkar oss kortsiktigt. Jag tror inte pÄ ett fritt fall.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-02-21 14:28 V12.2.5-1