Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Dreamstime / num007 Elektronikproduktion | 28 november 2011

Kräver tydlighet kring 'konfliktmineraler '

I en debattartikel publicerad i Sydsvenska Dagbladet skriver EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) att EU borde lÀra av USA nÀr det gÀller att stoppa material som anvÀnds för elektroniktillverkning och som hÀmtas ur konfliktzoner.
Nokia, Apple, Sony Ericsson och sÄ vidare. Listan kan göras lÄng. Gemensamma nÀmnare finns över hela ledet: det Àr liknande produkter med liknande funktionalitet bestÄende av liknande komponenter.

Mobiltelefon-jĂ€ttarnas behov av mineraler och metaller för tillverkningen av sina enheter har skapat en enorm svart marknad. Guld Ă€r en av bestĂ„ndsdelarna, en metall som behövs till ytbehandlingar av kontaktdon. Tenn, tantal och volfram Ă€r övriga ”konfliktmineraler”.

Tennet anvÀnds bland annat pÄ kretskorten i mobiltelefoner och datorer. Tantal anvÀnds typiskt i olika sorters kondensatorer. Volfram anvÀnds i olika applikationer, exempel Àr mobiltelefonernas vibrations-element.

Konfliktmineralerna Àr en stor industri som finansierar ljusskygga verksamheter. De som arbetar inom industrin har ofta osedvanligt dÄliga arbetsförhÄllanden. VÄld, krig och vÄldtÀkter följer i industrins spÄr, det slÄr flera kÀllor fast. Bland dessa finns Amnesty som gjort omfattande undersökningar i Àmnet.

Den amerikanska regeringen har tidigare infört krav pĂ„ företag att namnge vilka företag och regeringar de arbetar med för att fĂ„ sina resurser. För det andra mĂ„ste de tydligt delge om materialen Ă€r hĂ€mtade frĂ„n en konfliktzon, ett system som kallas ”Naming and Shaming” - och som ska fĂ„ konsumenter att tĂ€nka till.

Det Àr ett liknande sÄdant system som det nu höjs röster inom EU-parlamentet för att man ska införa ocksÄ för den europeiska unionen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1