Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 18 januari 2012

Tuffa dagar för solcellen

I samband med att SEMI PV Group hÄller i ett forum nere pÄ kontinenten gÀllande solcellens framtid i Europa skriver de ocksÄ om vart branschen Àr pÄ vÀg i dagslÀget.
Det Àr en pressad marknad dÀr politisk oro har underminerat en viss del av fundamentet och dÀr konkurrensen frÄn Asien blir allt mer kÀnnbar, det skriver skriver SEMI PV Group och hÀnvisar till IHS iSupplis expert Henning Wicht.

För nÀrvarande finns en stor överkapacitet gÀllande produktionen, nÄgot som kommer att bli problematiskt för tillverkarna under Äret. Man rÀknar med att produktionskapaciteten Àr runt dubbelt sÄ stor som efterfrÄgan. Avgörande blir om man frÄn företagens sida kommer att kunna optimera kostnadsstrukturen och maximera fabrikerna för att pÄ sÄ sÀtt kunna sÀnka priset pÄ enheterna.

Analytikerna rÀknar nu med en nÄgot svagare efterfrÄgan pÄ solceller 2012. IHS förvÀntar sig att 10-13 gigawatt Àr marknaden i Europa. I USA vÀxer den dÀremot nÄgot till runt 3 gigawatt och i Kina mellan 3-4.

Även de asiatiska tillverkarna Ă€r i samma situation med hĂ„rd prispress och företagen dĂ€r börjar ocksĂ„ kĂ€nna av tempen pĂ„ marknaden. Företagen letar dĂ€rför efter nya marknader som de kan gĂ„ in pĂ„ men det kommer inte att ske förrĂ€n 2013 tror IHS. Även om marknaden kan vĂ€xa mer Ă€n förvĂ€ntat sĂ„ kommer priset pĂ„ moduler och utrustning att vara under fortsatt press.

Det som talar för europeiska företag Àr den höga graden av innovation. Det hÀr gÀller bÄde att hitta nya material och att hitta nya produktionsmetoder som gör solcellerna billigare att tillverka.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2